Foto av kunstverk
Dette kunstverket laget av frynser fra tradisjonelle samiske sjal. Det heter «Min eana, min ivnniiguin», som betyr «vårt land, våre farger». Det er laget av Outi Pieski fra finsk side av Sápmi.
Foto av kunstverk
Av /NTB.

Samisk kunst er kunst som er laget eller framført av kunstnere med samisk bakgrunn.

Samene har lange tradisjoner for brukskunst. Det finnes også kunstnere som lager moderne samisk kunst. Duodji er det nordsamiske ordet for brukskunst, moderne kunst kalles dáidda.

Joik er en del av tradisjonell samisk musikk. Annen samisk kunst er moderne musikk, dans, teater, film og litteratur.

Duodji og dáidda

Foto av skulptur
Skulpturen «Den lille seiden I» er laget av tre og reinsdyrhorn. Den er laget av Iver Jåks fra norsk side av Sápmi.
Foto av skulptur
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Før var det å lære duodji en del av oppveksten for de fleste samer, nå finnes det egne fag og utdanninger for å lære det. Mange samer har fortsatt som jobb å lage og selge duodji.

Mange samiske kunstnere bruker duodji som inspirasjon til sine kunstverk. Eksempler på dette er Iver Jåks, Britta Marakatt-Labba og Joar Nango.

Samene har tradisjonelt vært opptatt av at det ikke skal finnes spor etter at de har reist igjennom eller overnattet et sted. Mange kunstnere i både duodji og dáidda følger dette tradisjonelle forholdet til naturen og omgivelsene. For eksempel kan de bruke tre som materiale. En treskulptur som settes ute, blir slitt av vær og vind. Til slutt blir den helt borte.

Teater

En person i samisk kofte snakker i en mikrofon. Han holder en statuett. Bakham står tre andre personer i forskjellige samiske kofter
Det samiske nasjonalteateret Beaivváš tar imot Heddaprisen for stykket «Vidas Extremas».
Foto fra utdeling av Heddaprisen 2016
Av /NTB.

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš holder til i Guovdageaidnu (Kautokeino) i Finnmark. Det er det eneste teateret i Norden som bare bruker samisk som språk på scenen.

Teatret spiller forestillinger over hele Sápmi. De drar også på turné for å vise fram samisk kunst og kultur i andre land.

Historie

Bilder i rød maling på stein av mange dyr, som ligner på reinsdyr.
Foto av helleristninger i Alta
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Foto av samisk tromme
Samisk tromme med figurer og en spesiell hammer som brukes til å lage lyd i trommen. Laget av Jon Ole Andersen i Karasjok i 1997.
Av /Ringve musikkmuseum.

Helleristninger fra Alta-området i Finnmark ble laget omtrent 4000 år fvt. Figurene som er risset i steinene på denne tiden ligner på figurer på samiske trommer som er laget minst 5000 år senere. Man tror derfor at de som har laget helleristningene, har en forbindelse til det seinere samiske samfunnet.

På 1900-tallet var John Savio en av mange samiske kunstnere som laget kunst med motiv fra samenes liv.

Fra 1970-tallet tok flere unge med samisk bakgrunn utdannelse i kunst. Mange tok opp aktuelle politiske saker i kunsten. For eksempel laget Synnøve Persen et av de første utkastene til samisk flagg mens hun gikk på kunst-utdanning i Oslo.

I 2023 var samisk kunst en viktig del av de store demonstrasjonene i Oslo i forbindelse med Fosen-saken.

Organisering

Sámiid dáidačehpiid searvi (Samiske kunstneres forbund) ble dannet i 1979. Nå har samiske forfattere, musikere, teaterarbeidere og kunstnere hver sine fagforeninger.

Samiske kunstnere

Noen samiske kunstnere er:

  • John Savio
  • Iver Jåks
  • Aage Gaup
  • Ingunn Utsi
  • Synnøve Persen
  • Máret Ánne Sara
  • Britta Marakatt-Labba
  • Joar Nango
  • Mari Boine
  • Ella Marie Hætta Isaksen

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Torjer Andreas Olsen
UiT – Norges arktiske universitet