Foto

I thailandsk mat bruker man mange forskjellige typer nudler. Her tørkes nudler ute på en snor.

Av /NTB.

Nudler er en av de viktigste matvarene sørøst i Asia. Det er lange, tynne strimler som minner om pasta. Det finnes mange sorter nudler, de brukes for eksempel i supper, wok, salater og vårruller.

Nudler lages av en tykk deig av mel og vann. Den skjæres i lange tråder eller strimler som legges i kokende vann. Det også slik man lager pasta som spagetti.

De nudlene man kjøper i butikken er som regel tørket. De må koke i 3 til 4 minutter før de kan spises.

Typer

Nudler smaker veldig lite i seg selv. Det er vanlig å blande dem med krydder og saus, for eksempel soyasaus.

Ferdig kokte nudler brukes i supper og salater, eller stekes med grønnsaker som wok.

Noen vanlige typer nudler:

  • Eggnudler – tynne og tykke, ligner på italiensk pasta, og brukes mye i wok
  • Hvetenudler – ligner på eggnudler, og brukes på samme måte
  • Ramen – bølgeformede nudler, brukes i suppe
  • Risnudler – brukes mye i wokretter, vårruller og salater
  • Glassnudler – tynne og nesten gjennomsiktige, laget av mel fra bønner, og brukes ofte i vårruller

Forskjellene handler om hva slags mel man bruker, og hvor tykke eller tynne nudlene er. Noen nudler lages av hvetemel, mens andre lages av mel fra ris eller bønner.

Nudler i ulike land

I Thailand, Indonesia, Korea, Vietnam, Kina og Japan spiser man nudler nesten hver dag. Det er like vanlig som å spise brød hver dag i Norge. Både nudler og brød inneholder mye karbohydrater, som gjør at man blir fort mett.

Man bruker forskjellige nudler i ulike land. I Kina spiser man ofte risnudler. Ramen er mest vanlig i Japan.

Nudlene er ofte veldig lange. Før de tørkes og pakkes for å selges, krølles de sammen for ikke å ta så mye plass. Det er derfor det heter nudler. Ordet er opprinnelig tysk, og betyr en knute.

Verdens lengste nudel ble laget i Kina i 2017. Den var 3084 meter lang, altså over tre kilometer.

Historie

Nudler har vært en del av den asiatiske matkulturen i flere tusen år. I 2005 fant kinesiske forskere noen inntørkede nudler i en gammel krukke. Da de undersøkte dem, fant de ut at de var 4000 år gamle.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen