Foto
De lengste løpene i hundekjøring varer i mange dager. Om natten hviler både hunder og hundekjører. Inger-Marie Haaland fra Rollag i Buskerud gir hundene halm som de skal ligge på oppå den kalde snøen.
Sjekkpunkt Kautokeino under Finnmarksløpet 2020
Av /NTB.

Hundekjøring er en aktivitet og en sport som for det meste foregår om vinteren. Sporten går ut på at en hundefører kjører en pulk, slede eller vogn som blir trukket av et visst antall hunder.

I konkurranser i hundekjøring er det om å kjøre fortest mulig fra start til mål. Hundene i hundekjøring kalles et hundespann.

Hundekjøring brukes også til ambulansekjøring og redningstjeneste, til transport av personer og utstyr, og som opplevelser for turister.

En type hundekjøring heter snørekjøring. Da blir hundeføreren trukket av hundene i en strikk som er festet til kroppen. I konkurranser for 10–11-åringer er det bare snørekjøring som er lov.

Utstyr

Hundene har på seg en sele som er festet til vognen, sleden eller pulken. Det kan være opptil femten hunder foran som trekker sleden.

På vinteren bruker man slede eller pulk til hundekjøring. På steder uten snø, og om sommeren bruker man vogner med hjul. Oppi sleden kan det være det mat og utsyr. Det brukes forskjellige typer pulker og sleder til forskjellige typer hundekjøring.

Hundeføreren står enten på ski, eller står bakerst på sleden, pulken eller vognen og styrer hundene. Hundene har beskyttelse på potene. Hundeføreren har et belte rundt livet som er festet til sleden, pulken eller vognen. Når man driver med snørekjøring er beltet festet til hundeselene med strikk.

Hunder

Det brukes flere typer hunderaser i hundekjøring. Felles for hundene er at de er utholdende, sterke og tåler kaldt vintervær.

Noen av de mest brukte hunderasene i hundekjøring er:

  • Siberian Husky
  • Grønlandshund
  • Alaskan Husky
  • Samoyed
  • Alaskan Malamute

Konkurranser

Det er flere typer konkurranser i hundekjøring. I nordisk stil, som er mest vanlig i Norge, går hundeføreren på ski bak hundene. I sledehundkjøring står hundeføreren bakerst på sleden eller pulken.

Man har konkurranser i sprint, mellomdistanse og langdistanse. Den som bruker kortest tid, vinner konkurransen.

I sprint kan distansen være 5 km. Langdistanse kan være etappeløp som varer i flere dager. Finnmarksløpet går over rundt 1 000 kilometer og er Norges og Europas største hundeløp.

Historie

Hundekjøring ble brukt til transport blant inuitter i Alaska (USA), Canada og Grønland for flere hundre år siden.

Trekkhunder ble også brukt på mange av polarekspedisjonene til de norske polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen.

Hundekjøring som konkurranser startet man med på begynnelsen av 1900-tallet i Alaska og Canada. De første konkurransene i Norge ble arrangert på 1920-tallet.

Norges Hundekjørerforbund har i dag rundt 4000 medlemmer i 55 klubber. Flere steder i Norge kan man få være med på tur med hundeslede som fritidsaktivitet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby