Stillbilde fra filmen «Flåklypa Grand Prix»
Filmen «Flåklypa Grand Prix» fra 1975 handler om et billøp i en bygd som kalles Flåklypa. Det er fortsatt den mest populære norske kinofilmen.
Stillbilde fra filmen «Flåklypa Grand Prix»
Kommunenes filmsentral.

Kino er et lokale hvor man viser film. Kinoen har et maskinrom med en eller flere projektorer. Det er maskiner som sender filmen til lerretet, den store duken der man ser filmen som vises. En kino har én eller flere saler med lerreter som filmene blir vist på. I salene er det sitteplasser for publikum.

Historie

Navnet kino kommer av ordet kinematograf. Det var de franske brødrene Auguste og Louis Lumière som fant opp kinematografen. Det var navnet på selve maskinen de brukte til å vise film.

Verdens første kino åpnet i 1895, i et lokale i kjelleren under Grand Cafe i Paris i Frankrike.

Før ble film laget på filmruller. En strimmel med film beveget seg gjennom en maskin som sendte filmen til et lerret. Nå er det mer vanlig å lage og vise filmer digitalt.

Kino i Norge

I 1896 ble de første filmene i Norge vist på Circus Varieté i Oslo, som den gang het Kristiania. Noen år senere, i 1904, åpnet Kinematograf-Teatret i Oslo. Det var Norges første kino.

I 1913 kom en lov som kalles kinoloven. Den kom fordi mange mente film og kino hadde dårlig innflytelse. Det var mange barn og kvinner som gikk mye på kino. Lærere og noen organisasjoner mente de ble påvirket av det de så. Kinoloven sier at filmer skal kontrolleres før de blir vist på kino.

Norge var først i verden til å digitalisere alle sine kinoer. Både de som eies av private selskaper og de som eies av kommuner, viser digitale filmer. I 2023 var det nesten 500 kinosaler i Norge som kunne vise digitale filmer.

Film hjemme

I mange år var kinoen den eneste måten å se filmer på. Så kom TV, og man kunne man se film hjemme. Derfor ble det solgt færre kinobilletter i årene mellom 1960 og 1970. Men mange filmer var fortsatt populære på kino. Den norske filmen Flåklypa Grand Prix kom i 1975. Det var en film som ble veldig populær. Den er fortsatt den mest sette norske film på kino gjennom historien.

Fra 1980-tallet ble det vanlig at folk hadde videospillere, DVD-spillere og andre apparater for å se film hjemme, i tillegg til å gå på kino. Og utover 2000-tallet kom strømming av filmer og TV-serier på for eksempel Netflix og Viaplay.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sveinung Wålengen