Foto av Nyhrox og Aqua. Foran dem er en stor skjerm som er delt i to. Nederst til venstre står det «Aqua #1 Victory Royale», nederst til høyre står det «Nyhrox #1 Victory Royale».
Emil Nyhrox Pedersen er en av dem som lever av e-sport. Her får han en klem av lagkamerat Aqua, etter at de ble verdensmestere i Fortnite for to spillere i juli 2019.
Foto fra VM i Fortnite 2019
Av /NTB.

E-sport er når man konkurrerer i dataspill og TV-spill. Hvis man vinner, kan man tjene penger. Noen tjener så mye på e-sport at de kan leve av det.

Beskrivelse

Publikum i en stor sal sett fra siden. De sitter på stoler bak hverandre og ser opp på en stor skjerm som henger fra taket. Foto
Fra VM i League of Legends i Spania i 2019.
Fotografi
Av /Shutterstock.

E-sport er veldig populært. Det arrangeres jevnlig store konkurranser innen mange forskjellige spill.

Noen av de mest populære spillene i e-sport er:

  • League of Legends
  • Starcraft II
  • Counter-Strike: Global Offensive
  • Fortnite

Felles for disse spillene er at spillerne må være veldig raske og nøyaktige for å være gode.

Premiene for å vinne de største konkurransene kan være på flere millioner kroner. De beste spillerne kan tjene masse penger.

I Norge viser for eksempel Telialigaen fra gamer.no e-sport. NRK har også hatt noen sendinger med e-sport. I tillegg har Norges Fotballforbund et eget lag for spillene FIFA og Pro Evolution Soccer (PES).

Konkurransene blir kommentert av noen som jobber med å snakke om spill. De kalles kommentatorer. Kommentatorene tjener også nok penger på de store konkurransene til å leve av det.

Historie

E-sport begynte på 1970-tallet. Det var da de første dataspillene ble tilgjengelig for folk flest. Den gangen var det lokale turneringer med små premier.

På 1990-tallet ble e-sport mer vanlig. Både turneringene og premiene var større enn før. Dette var fordi flere folk og steder fikk tilgang til internett. Da kunne flere spille sammen over nettet.

På 1990- og 2000-tallet var e-sport spesielt populært i Sør-Korea. Blant annet ble e-sport vist på TV. I Europa og Nord-Amerika ble e-sport populært omtrent fra 2010.

I 2019 vant norske Emil Nyhrox Bergquist Pedersen VM i Fortnite sammen med David Aqua W. fra Østerrike.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen