Et bokomslag hvor tittelen er "Min dag".
En pekebok handler ofte om noe fra barnas hverdag.
Foto, bokomslag.
Goboken .

Pekebøker er en type barnebøker. Det er bildebøker ment for de aller yngste barna. Det er gjerne barn som ikke har lært å snakke så mye enda. De kan heller ikke lese selv.

Kjennetegn

Bøkene er som regel laget med tykke sider i papp. Det gjør at de er stive og ikke blir så lett ødelagt. Noen er også laget i plastikk så de tåler vann.

Pekebøker har vanligvis et bilde og bare litt tekst på hver side. Noen bøker er helt uten tekst. Handlingen er ofte enkel og hentet fra livene til små barn.

Tegningene og bildene er alltid enkle, med sterke farger og tydelige streker. Det er for eksempel dyr og ting fra hverdagen til barna. Det er gjerne noe barn lett kan kjenne igjen og lære seg navnet på.

Innhold

Foto, bokomslag, Tassen.
Tassen er en serie pekebøker for barn. Hovedpersonen er alltid hunden Tassen, men hver bok har forskjellig handling. Boken på bildet handler om at Tassen skal begynne i barnehagen. Andre bøker i Tassen-serien handler om at Tassen er på stranden, at Tassen skal få en søster og at Tassen baker en kake.
Foto, bokomslag, Tassen.

Pekebøker er laget for at barn skal lære noe av dem sammen med en voksen.

En pekebok handler ofte om bare én, eller noen få ting. Noen pekebøker handler om å kle på seg og å si hva klærne heter. Noen handler bare om farger og noen om forskjellige former. Andre lærer barna om for eksempel tall, farger, noe i naturen eller forskjellige typer mat.

Pekebøker for litt større barn kan ha litt mer handling og gjerne en hovedperson. Det kan for eksempel være en hund, som i bøkene Tassen, eller barn som i bøkene om Thomas og om Emma.

Både Tassen og bøkene om Thomas og Emma er gitt ut som serie. Da er det flere bøker med forskjellig handling, men med samme hovedperson.

Mange barn lærer seg også å lese ved å se på pekebøker som har stor skrift og enkle setninger.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Fred Huvenes