Faktaboks

Anna Fiske
Født
5. september 1964
Forside, omslag
Hvordan begynner man på skolen? handler om alt det barn lurer på når de skal begynne på skolen.
Forside, omslag
Av /Cappelen Damm.
Forside, omslag
Boken Hvordan lager man en baby? er blitt oversatt til mange språk og utgitt i flere land. Med tegningene forteller hun hvordan man lager en baby.
Av /Cappelen Damm.

Anna Fiske er en svensk-norsk forfatter. Hun lager bildebøker og tegneserier og er illustratør. Hun er mest kjent for bildebøkene og tegneseriene hun har laget for barn, men hun har også skrevet for voksne.

Bakgrunn

Anna Fiske er opprinnelig svensk, men hun har bodd i Norge siden 1994. Hun utdannet seg som illustratør i Stockholm. Hun er gift med Lars Fiske, som også lager illustrasjoner og tegneserier.

Bøker

Anna Fiske har gitt over seksti bøker og tegneserier med egne tekster og illustrasjoner. I tillegg har hun illustrert bøker for andre forfattere. Tegningene til Anna Fiske er morsomme og enkle, men med mange detaljer og friske farger. De passer for både barn og voksne.

Illustrasjonene til Anna Fiske er lette å forstå. De forteller leserne mye, både om handling og følelser. Det betyr at man ikke trenger å være en god leser for å forstå hele innholdet. Dette gjelder for eksempel serien Følelsesbiblioteket (2005 -2012).

Anna Fiske er særlig kjent for to serier med bildebøker: Hallo-bøkene og Hvordan-bøkene. Hallo-bøkene er myldrebøker. Det er bøker med mange små, detaljerte tegninger som er satt sammen i store bilder. I Hallo-bøkene kan leserne lete etter gåter og aktiviteter og lage sine egne historier mellom alt mylderet. Samtidig gir bøkene kunnskap. Eksempler på titler er Hallo fargeblyanten (2011) og Hallo skogen (2017).

Hvordan-bøkene gir leserne kunnskap og mye å snakke om. Eksempler på titler er Hvordan lager man en baby (2019) og Hvordan snakker man om døden (2023).

Da Oslo fikk et nytt nasjonalmuseum for kunst, var det Anna Fiske som laget en museumsbok for barn. Bildeboka Museum (2022) leses av både barn og voksne. Slik er det med mange av bildebøkene hennes.

Temaer

Anna Fiske er opptatt av å skrive om det som opptar barn, og det barn vil vite mer om. Det kan for for eksempel handle om det å begynne på skolen og om å være voksen. Hun tar gjerne opp temaer som mange synes det kan være vanskelig å snakke om, som vonde følelser eller kroppen. Bøkene hennes får leserne til å tenke selv, undre seg, stille spørsmål og fantasere.

Betydning

Anna Fiske har fått mange priser for arbeidet sitt. Bøkene hennes er oversatt til flere språk, blant annet kinesisk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen