Tegnet bildet fra serien.

Bluey er en populær animert serie for førskolebarn. Den handler om en hundevalp og familien hans. Serien blir vist i over 60 land.

Foto fra TV-serien Bluey.
Ludo Studio.
Lisens: CC BY 2.0

barne-TV er programmer laget spesielt for barn. Det kan være mange forskjellige typer programmer: tegnefilmer, nyheter, dokumentarfilmer, serier og annen underholdning.

Barne-TV tar gjerne opp temaer som barn og unge er opptatt av. Det er for eksempel temaer som forelskelse, skole, familie og vennskap.

Barne-TV er også navnet på et TV-program for barn som har gått på NRK siden 1960-tallet.

Typisk for barne-TV

  • Bruk av animasjon eller tegnefilm
  • Bruk av sang og musikk
  • Programmer om eller med dyr og natur
  • Eventyr og spennende fortellinger
  • Blanding av læring og underholdning

Lære og underholde

Tre ungdommer som sitter foran datamaskiner i romdrakter.
Barne-TV er gjerne en blanding av underholdning og læring. MK-X gikk på NRK Super fra 2013 til 2014. Hver episode tok for seg ulike matematikkproblemer som skulle løses ved hjelp av ungdommer.
Foto fra MK-X
NRK.
Lisens: CC BY 2.0

Det er mer vanlig med en blanding av læring og underholdning i TV-programmer for barn enn programmer for voksne. Man sier at programmene er pedagogiske. Barna kan for eksempel lære

Historie

Svart/hvitt bilde av to dukker med store øyne og store neser. De har ikke munn. De er kledt i hvit skjorte med svart slips og grå frakker.

«Pompel og Pilt» var en dukkeserie som ble vist på NRK barne-TV første gang i 1969. Etter det har den gått om igjen mange ganger.

Foto av Pompel og Pilt.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det første TV-programmet for barn i Norge kom i 1960 på NRK. Etter hvert fikk det navnet Barne-TV. NRK var den eneste kanalen i Norge, og nesten alle barn så på dette programmet. TV ble bare sendt direkte, derfor så alle på Barne-TV samtidig. Det begynte klokka 18.00.

På denne tiden var TV noe nytt. Mange var redde for at barn skulle få for mye skjermtid og sitte for mye stille. Derfor gikk Barne-TV først bare én gang i uken, og varte i 20 minutter. Etter hvert ble det Barne-TV hver dag, og det varte i 30 minutter.

På 1980-tallet kom det andre TV-kanaler som også hadde programmer for barn. Det gjorde at flere programmer laget for barn ble tilgjengelig, og barna kunne se barne-TV oftere. For eksempel sendte noen kanaler tegnefilmer for barn om morgenen.

Det kom også TV-kanaler som bare sendte programmer for barn. I 2007 kom en TV-kanal for barn på NRK: NRK Super.

I dag ser mange barn barne-TV når det passer dem, på forskjellige kanaler. Man strømmer, fra strømmetjenester som YouTube eller NRK Super på internett. Programmet Barne-TV sendes fortsatt på NRK Super klokka 18.

TV-kanaler for barn

  • NRK Super
  • Nickelodeon
  • YouTube Kids
  • Disney Channel

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Maasø
Førsteamanuensis, Universitetet i Oslo