En musiker som spiller gitar og synger inn i en mikrofon.
Bruno Mars er en amerikansk sanger og produsent. Han lager musikk i R&B og flere andre sjangere. Han er blant annet kjent for sangene «Just the Way You Are» og «The Lazy Song».
Foto av Bruno Mars.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY ND 2.0

R&B er en musikksjanger i populærmusikk. Det er en blanding av flere sjangre og stilarter.

Popmusikk, soul, gospel, funk, rhythm & blues, hiphop og elektronisk musikk er noen av sjangrene som blandes i R&B.

Ordet R&B kan bety moderne R&B, men det kan også bety rhythm & blues, som var en sjanger som oppstod på 1940-tallet. Denne artikkelen handler om moderne R&B. Moderne R&B kalles også for samtids-R&B eller nåtids-R&B.

Kjennetegn

Foto av Ariana Grande.
Ariana Grande i 2015.
Foto av Ariana Grande.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

I R&B synger artisten på lignende måte som i soul. Mange av instrumentene som blir brukt er elektroniske. R&B har ofte trommesett som spiller en drivende rytme i et jevnt tempo.

Grensene mellom R&B og popmusikk kan være uklare. Mange artister passer i begge sjangrene. Beyoncé, Ariana Grande og Alicia Keys er eksempler på det.

Historie

En ung kvinne synger inn i en mikrofon.

Amanda Delara er en norsk R&B-artist. Hun ga ut sin første singel «Paper Paper» i 2017. På bildet spiller hun på festivalen Piknik i Parken i 2017.

Foto av Amanda Delara i 2017.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Moderne R&B oppsto på 1980-tallet, etter at disco, funk og soul begynte å bli mindre populært. Sjangeren ble utviklet videre fra rhythm & blues.

Musikkprodusenter begynte å eksperimentere med elektroniske instrumenter. Kjente artister som Michael Jackson blandet elementer fra soul og funk med popmusikk.

1990-tallet var en viktig periode for R&B. På denne tiden ble også elementer fra hiphop viktige for utviklingen av sjangeren.

På 2000-tallet var det flere R&B-artister som vant Grammy. Grammy er en viktig amerikansk musikkpris. De endret navn på sjangeren fra rhythm & blues til R&B. Det at navnet endret seg, viste at det var et skille mellom tidlig rhythm & blues og moderne R&B.

R&B i dag

Det er stor variasjon og stort mangfold i R&B, på samme måte som i mange andre sjangre innen populærmusikk. Artister og produsenter fortsetter å eksperimentere med stiler og instrumenter.

R&B er en av de mest populære musikksjangrene. Noen artister som har hatt suksess innen sjangeren det siste tiåret er Christina Aguilera, Drake, Bruno Mars, Frank Ocean, Rihanna, Justin Timberlake, The Weeknd og Pharrell Williams.

I Norge er det et voksende R&B-miljø. Noen kjente artister er Delara, Gabrielle og Farah Ash.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet