Faktaboks

Malin Falch
Født
6. januar 1993, Trondheim
Fotografi, bokomslag
Den tredje Nordlys-boken kom ut i mars 2020.
Fotografi, bokomslag

Malin Falch er en norsk forfatter. Hun lager tegneserier og er illustratør. Hun er mest kjent for tegneserien Nordlys, der den første boka kom ut i 2018.

Bakgrunn

Malin Falck kommer fra Trondheim. Hun er utdannet ved Academy of Art University i San Francisco. Allerede mens hun gikk på skolen vant hun flere priser for animasjoner hun laget.

Karriere

Falck fikk idéen til Nordlys i 2014, mens hun studerte i San Francisco. Hun laget en versjon av Peter Pan som hentet inspirasjon fra Norge og norsk kultur.

Tegneserien Nordlys ble først utgitt på internett. Etter studiene jobbet Falch i det amerikanske spillselskapet Zynga Inc. Da Nordlys ble oppdaget av det norske forlaget Egmont, flyttet Falch til Oslo for å jobbe med tegneserien. I 2018 ga hun ut den første boken, Nordlys: reisen til Jotundalen. Siden har det kommet flere bøker.

Temaer

Serien Nordlys er en portal-fantasy med røtter i norsk folketro. I en portal-fantasy reiser hovedpersonen mellom sin egen verden og en magisk verden gjennom en portal.

I Nordlys får hovedpersonen Sonja besøk av en gutt, som tar henne med til det magiske riket Jotundalen. For å komme til denne verdenen må de reise på nordlyset. I Jotundalen bor det både nisser, troll, vikinger og snakkende dyr.

Betydning

Nordlys har inspirert andre norske tegneserieskapere til å lage lignende historier. Det har blitt til en egen sjanger, som kalles «nordisk manga». Nordlys bok 1 vant både Ark barnebokpris og Pondus-prisen i 2018, og Barnas bokpris i 2019.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen