Tegning av Balders gravferd.
Tegningen viser den døde Balder som blir brent på bål. På den måten kommer han til dødsriket.
Tegning av Balders gravferd.
Av .

Balder er den vakreste og mildeste av gudene i norrøn mytologi. Han beskrives som klok og hjelpsom.

Den viktigste fortellingen eller myten om Balder, handler om hvordan han døde.

Balders familie

Valhall, Balder
Norrøn mytologi blir fortsatt framstilt både på film, i bøker og tegneserier. På bildet er forsiden på et av numrene i tegneserien Valhall, som handler om Balder.
Valhall, Balder
  • Foreldrene til Balder er æsene Odin og Frigg.
  • Han har en bror som heter Hod. Hod er blind.
  • Kona til Balder heter Nanna. De har en sønn som heter Forsete.

Balders mareritt

Fortellingen om Balder starter med at han har mareritt om at han skal dø. Faren hans, Odin drar til dødsriket for å finne ut hvorfor. I vikingtiden trodde man at alle havnet i dødsriket når de døde. I dødsriket får Odin vite at Balder kommer til å bli drept.

Frigg, moren til Balder, prøver å stoppe det. Hun går rundt i verden og får alt som finnes til å love at de ikke skal skade Balder. Den eneste som ikke trenger å love noe er planten misteltein. Frigg tror den er for liten og uskyldig til å skade sønnen.

Loke lurer Hod

De andre æsene synes det er gøy at Balder ikke kan bli skadet. De skyter på ham og kaster ting på ham for moro skyld. Hod, som er blind, kan ikke være med.

Den lure og slu æsen Loke vet om mistelteinen og at den ikke har lovet noe. Han legger en bue med en pil av misteltein i hendene på Hod og sikter på Balder for ham. Balder blir truffet og dør.

Balders død

Frigg ber de andre æsene om hjelp til å hente Balder ut av dødsriket. Hermod er den eneste som tør å ri dit. Hermod er sønnen til Odin, og han låner farens hest, Sleipner. I dødsriket er det Hel som hersker. Hun sier at Balder skal få slippe ut på én betingelse: Alle ting i verden må gråte for ham.

Men Loke vil ikke at Balder skal komme tilbake. Han skaper seg om til en gammel kone som nekter å gråte. Derfor må Balder bli i dødsriket. Balders kone Nanna dør av sorg.

Lokes straff

Æsene fanger til slutt Loke som har gjort mye galt. Det aller verste er at det er hans skyld at Balder døde. Som straff blir han bundet fast i en hule. Der skal han ligge til ragnarok kommer. Ragnarok er verdens ende.

Etter ragnarok skal Balder komme tilbake fra dødsriket. Da skal han bo sammen med broren sin, Hod, i den nye verdenen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Marie Næss
Universitetet i Oslo