Faktaboks

Jon Ewo
Født
29. juni 1957, Oslo
Foto av bokomslag.

Jon Ewo har utgitt flere enn hundre bøker i flere ulike sjangre og for ulike aldere. Serien Marg og bein har han skrevet med blant andre Arne Svingen og Ingunn Aamodt.

Foto av bokomslag.
Av .

Jon Ewo er en norsk forfatter som skriver bøker for barn og ungdom. Han har utgitt flere enn hundre bøker i flere ulike sjangre og for ulike aldere. Han har blant annet skrevet barnebøkene om Otto Monster, ungdomsserien Marg og bein og science Fiction-serien Trash Bazooka. Han har også skrevet for voksne.

Bakgrunn

Jon Ewo er født og oppvokst i Oslo. Han er utdannet bibliotekar og jobbet fem år som sjef for biblioteket i Vestby. Han har vært forfatter siden 1987.

Karriere

Ewo debuterte som forfatter i 1986 med novellesamlingen Det sies at oktober er en fin måned. Etter dette sa han opp jobben og satset alt på å bli forfatter på heltid.

Han skriver først og fremst bøker i tre sjangre: ungdomsbøker, lettleste bøker og sakprosa. Mange av bøkene hans gis ut i serier.

Ungdomsbøker

Ewo skrev sin første ungdomsroman i 1993 under pseudonymet Holger Selmas. Boka het Vi tar ham! og forteller om blind vold. Senere skrev Ewo serien om Kriss, en femten år gammel gutt fra Tveita i Oslo. En annen kjent serie er Adam-bøkene, som også handler om en ung gutt fra Oslo.

Ewo har skrevet serien Trash Bazooka for barn og ungdom. Serien tilhører sjangeren cyberpunk. Det er en egen sjanger innenfor science fiction hvor det er mye action og teknologi.

Lettleste bøker

Ewo har gitt ut flere lettleste bøker for ungdom. De lettleste bøkene har en handling som er lett å følge. Setningene er korte, og det er ikke så mange vanskelige ord. Respekt fra 2012 og Noia fra 2013 er eksempler.

Barnebøkene om Otto Monster og grøsserne i Marg og bein-seriener også lettleste. Marg og bein har Ewo skrevet sammen med Arne Svingen og Ingunn Aamodt.

Sakprosa

Jon Ewo har skrevet faktabøker om mange ulike emner. De første faktabøkene han skrev på 1990-tallet handler om data og internett. Han har skrevet biografier om William Shakespeare, Jeanne D’Arc og Leonardo da Vinci. I tillegg har han skrevet bøker om middelalderkonger, andre verdenskrig og polferder.

Temaer

Bøkene Ewo har skrevet for barn er sprø og oppfinnsomme. De foregår i en verden med andre regler enn vår verden. Bøkene inneholder mye humor og spenning. Språket hans er veldig muntlig og energisk.

I bøkene om Otto Monster er alt snudd på hodet. Handlingen foregår i en monsterverden hvor det er negativt å være flink og snill. Ewo bruker denne opp-ned-verdenen til å gjøre litt narr av menneskenes verden.

Flertallet av Ewos ungdomsromaner handler om bygutter på leting etter seg selv, kjærligheten eller begge deler. Bøkene om Kriss handler om vanskelig kjærlighet. Trilogien om Adam handler om å finne ut hvem man er. Adam er 16 år og på vei fra å være barn til å bli voksen.

Betydning

Ewo er oversatt til ni språk og har vunnet både norske og internasjonale priser for bøkene sine.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen