Faktaboks

Arne Svingen
Født
10. juli 1967, Oslo
Foto av omslag.
Arne Svingen har gitt ut over 100 bøker. Sangen om en brukket nese er en av de mest kjente.
Foto av omslag.
Av .

Arne Svingen er en norsk forfatter som skriver for barn og ungdom. Han er blant annet kjent for serien Svingens mørke verden. Han har gitt ut over 100 bøker.

En av de mest kjente er Sangen om en brukket nese fra 2012. Den har vunnet priser både i Norge, Frankrike og USA.

Bakgrunn

Arne Svingen er oppvokst på Grorud i Oslo. Han har studert ved Universitetet i Oslo og ved Universitetet i St. Petersburg i Russland. Han har vært forfatter på fulltid siden 1997.

Bøker

Svingen har gitt ut mange bøker for barn og ungdom. Han har også skrevet bøker for voksne. Han er spesielt opptatt av å få gutter til å lese. Flere av bøkene hans er oversatt til andre språk.

Svingen har skrevet realistiske romaner med mye action og humor.

En del av bøkene til Svingen hører til i serier:

  • Grøsserne i Marg og bein-serien har han sammen med Ingunn Aamodt, Jon Ewo og Tom Egeland.
  • Grøsserne i serien Svingens mørke verden har han skrevet alene. Den begynte i 2012.
  • Hubert-serien er morsomme, illustrerte bøker. NRK Super har laget en serie av bøkene.
  • Svingens gale verden er en serie med humorbøker.

Temaer

Svingen skriver både for å underholde og for å utforske temaer som er viktige for barn og ungdom.

I seriene Marg og bein og Svingens mørke verden bruker Svingen trekk fra skrekkfilm og blander det med en vanlig, realistisk hverdag. Han mener at det er bra og helt normalt å bli litt skremt av bøkene hans.

I bøkene om Hubert skriver Svingen om alt som er pinlig og morsomt. I serien Svingens gale verden er det ofte misforståelser som skaper komiske situasjoner.

Hovedpersonene i de realistiske romanene hans er ofte gutter som føler seg utenfor og blir sett på som tapere av andre. De kommer gjerne fra familier med lite penger. De realistiske bøkene er også spennende og fulle av action.

  • Gutten som gikk opp i røyk (2006) er en spennende roman om Storm som går seg vill i skogen.
  • Sangen om en brukket nese (2012) handler om Bart. Han har det ikke så bra hjemme og har få venner, men han gir seg ikke og klarer seg bra likevel.
  • Alt jeg skylder deg er juling (2019) handler om den voldelige 17-åringen Herman. Det er Herman som er forteller i boka, og man får innblikk i hvorfor han handler som han gjør.

Betydning

Svingen har mottatt flere norske og internasjonale priser for bøkene sine.

Han er også opptatt av å snakke om litteratur. Han reiser rundt og besøker skoler og blogger om bøkene sine. I podkasten Svingens barnebokverden intervjuer han andre forfattere. I intervjuer og artikler snakker han om hvor viktig det er å få flere gutter til å lese. Han er spesielt opptatt av at gutter må få lese det de vil.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen