Svarthvitt foto av to menn i uniform i en konstruksjon av treplanker. Til høyre i bildet er en gjerdelignende vegg. Til venstre en vegg med en smal benk hvor det henger forskjellig utstyr. Den ene mannen sitter på benken, den andre står ved siden av.
Tyske soldater sitter i en skyttergrav i Warneton i Belgia julen 1914. Tyskerne hadde et stort system med skyttegraver på vestfronten under første verdenskrig.
Skyttergrav
Av /AP/NTB.

Skyttergrav er en dyp grop eller grøft som soldater graver for å bruke i krig. Soldatene står nede i grava, slik at det blir vanskeligere for fienden å se dem. Jorda de graver opp, legger de langs kanten. Jorda gir skjul mot fienden og støtte for sine egne våpen.

Skyttergraver kan også bygges av betong og tre, men felles for alle er at de bygges eller graves nede i bakken så soldatene får ekstra beskyttelse.

Første verdenskrig er kjent for skyttergraver. For eksempel ble kamper mellom tyske og allierte styrker ved elven Somme i Frankrike kjempet fra skyttergraver. Det første slaget ved Somme varte i flere måneder. Veldig mange soldater på begge sider døde. Forskere mener at omtrent 600 000 soldater på de alliertes side ble drept eller såret, og at det var 440 000 drepte og sårede på tysk side.

Skyttergraver er også brukt i krigen i Ukraina som startet i 2022.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eirik Brazier
Førsteamanuensis i historie, Universitetet i Sørøst-Norge