Foto av skulptur
Selvportrett laget i bronse av den norske billedhoggeren Ludvig Eikaas. Skulpturen har noe som ser ut som nese og øyne, men ligner nok ikke helt på sånn Eikaas så ut. Kunst som ikke ligner på det det forestiller, kalles abstrakt kunst.
Foto av skulptur
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Selvportrett er et portrett en kunstner har laget av seg selv.

Det kan være mange grunner til at en kunstner velger å bruke seg selv i kunsten sin. Et selvportrett viser ikke alltid hvordan kunstneren faktisk ser ut.

Selvportrett i dag

Selvportretter er populært blant mange kunstnere. Det lages selvportretter som fotografier, malerier, skulpturer og andre typer kunstverk.

Det er ikke bare kunstnere som lager selvportretter. Det er for eksempel veldig vanlig å ta selfier med mobilen. Selfies er forkortelse for self portrait, som betyr selvportrett på engelsk.

Historie

Maleri

Grunnen til at for eksempel vinduet i bakgrunnen buer seg, er at de gamle speilene hadde buet overflate, så kunstneren så buete linjer i speilet. Speil som buer utover kalles konvekse speil.

Selvportrett i konvekst speil
Av /Kunsthistorisk museum i Wien.

Selvportretter ble populært på 1500-tallet. Siden den gang har kunstnere laget både tegninger, malerier og andre kunstverk av seg selv.

Det er vanlig at kunstnere ser i et speil når de skal lage bilder av seg selv, som ligner på hvordan de ser ut. På 1500-tallet var speil en ganske ny oppfinnelse. Kunsteren Parmigianino malte for eksempel et selvportrett etter hva han så i et speil i 1524. Speil på denne tiden hadde en buet overflate derfor er linjene på vinduet i bakgrunnen, og overgangen mellom veggen og taket buet på Parmigianinos maleri.

Edvard Munch laget mange selvportretter. Han laget bilder av seg selv gjennom hele livet. Det finnes selvportretter av Munch som ung, voksen og gammel mann. Et eksempel er Selvportrett i spanskesyken fra 1919. Her malte Munch seg selv sittende syk i en stol.

Andre kunstnere som er kjente for sine selvportretter:

  • Leonardo da Vinci
  • Vincent van Gogh
  • Frida Kahlo
  • Vibeke Tandberg

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tore Kirkholt
Førsteamanuensis i kunsthistorie, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet