En advarsel på en dør om at Norsk Hydro er utsatt for dataangrep og ingen må logge seg på maskinene sine.
I 2019 ble Norsk Hydro utsatt for dataangrep (cyberangrep). Skjermer gikk i svart på fabrikker og kontorer i over 40 land og alle systemer låste seg. Viruset LockerGoga var på innsiden og angripere krevde penger for å gjenopprette datafiler.
Foto av melding.
Av /NTB.
Bildet viser en tekstmelding som sier: Din Online-ID har blitt utsatt for svindel. Sikre her: https://websikkerhets.live
Mange får tekstmeldinger som prøver å lurer mottakeren til å oppgi brukernavn og passord. Derfor skal man være forsiktig med å oppgi det på nettsteder man ikke er trygg på.
Foto av falsk log in-side.
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

Datasikkerhet er å beskytte digital informasjon mot tyveri og misbruk fra fremmede. Digital informasjon er for eksempel filer, bilder, musikk og meldinger på mobiltelefonen og datamaskinen.

Et eksempel på datasikkerhet er gode passord til kontoer på sosiale medier. Kryptering er et annet eksempel.

Å stjele datainformasjon er en kriminell handling som kalles dataangrep. Det kan også være en del av krigføring, da kjent som datakrigføring. Angrepet kan for eksempel være et datavirus som blokkerer eller sletter informasjon, eller legger igjen falsk informasjon.

Tidligere handlet datasikkerhet mest om tekniske tiltak på datamaskiner. I dag er mange av angrepene rettet mot brukerne. Dette kalles sosial manipulasjon eller svindel.

Unngå dataangrep

Datasikkerhet er viktig innen mange forskjellige områder i samfunnet. Både datamaskiner, nettverk, apper og tjenester må beskyttes mot dataangrep.

For å unngå datainnbrudd, er det forskjellige ting man kan gjøre:

  • Bruk gode og unike passord. Det gjelder både til forskjellige kontoer og til fysiske enheter som mobil og datamaskin.
  • Hold programmer og systemer oppdatert. Nye versjoner av programmer og operativsystemer har rettet svakheter i tidligere versjoner som gjorde dataangrep enkelt
  • Installere programmer som brannmur og antivirus.

Gode holdninger er også viktig for datasikkerhet. Man må:

  • være forsiktig med å dele informasjon med andre: Ikke del brukernavn og passord.
  • være kritisk til meldinger: Ikke klikk på lenker fra ukjente. Ikke åpne vedlegg i e-poster uten å være sikker på avsenderen
  • være kritisk til hvilke applikasjoner og tjenester man bruker.
  • Ha gode rutiner for å sikkerhetskopiere filer og dokumenter og lagre dem et trygt sted.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tom Heine Nätt
Førstelektor, Høgskolen i Østfold