Mann sitter ved datamaskin og holder kredittkort i den ene hånda

Å bruke kredittkort kan være en fordel når man handler på internett. Fordi pengane ikke går rett ut av kontoen, har man tid til å sjekke at man får varene før man betaler. Banken kan stoppe betaling til butikker som ikke sender varene.

Foto
Av .

Kredittkort er en type bankkort som gir eieren lov til å låne penger opp til en avtalt grense. Man kan bruke pengene på nesten hva man vil, uten å be banken om lov. Man må være over 18 år for å få kredittkort.

Banken gir eieren av kortet en avtalt sum i kreditt. Å ha kreditt hos noen, betyr at man kan låne penger av dem eller kjøpe noe av dem uten å betale med en gang. Det betyr at man kan betale med kredittkortet selv om man ikke har penger på kontoen.

Å bruke kredittkort er en måte å låne penger på, for pengene må betales tilbake. Banker tar betalt for å låne ut penger, det kalles renter. Hvis det er ganske sikkert at banken får igjen pengene de har lånt bort, er renta lav. Hvis det er usikkert, er renta høy. Kredittkort har høy rente fordi lånet er en type forbrukslån. Det betyr at banken ikke har sikkerhet i noen eiendeler som de kan selge dersom lånet ikke tilbakebetales. Det betyr at risikoen ved å låne ut er høyere for banken, og de tar ekstra betalt for denne risikoen.

Kreditt er et lån

Dersom kreditten på kortet er på 30 000 kroner, kan eieren bruke den summen til hva som helst. En gang i måneden sender banken regning, der man må betale tilbake det man har lånt. Om man betaler tilbake pengene når regningen kommer, koster det som regel ikke noe ekstra. Men hvis man låner pengene i mer enn en måned, vil banken kreve at man betaler renter. Da blir rentene lagt til summen man lånte, og gjelda vokser.

Når regningen kommer, kan man ofte velge om man vil betale tilbake alt man skylder eller en liten del av summen. Å betale en liten del av summen, kalles å betale et minstebeløp. Om man har brukt 15 000 kroner på kredittkortet, kan minstebeløpet for eksempel være 300 kroner. Om man betaler 300 kroner, har man fortsatt 14 700 kroner i gjeld. Banken tar da renter av de 14 700 kronene.

Ulemper med kredittkort

Gjeld på kredittkort er ett av de dyreste lånene man kan ha. Renta kan være på mye over 20 prosent i året, mens et boliglån kan ha rente på rundt 3–4 prosent. Fordi renta er høy, kan summen man skylder banken, øke raskt. Hver måned man ikke betaler alt man skylder, legger banken rente på summen. Den neste måneden må man betale rente av disse pengene også. Det heter renters rente.Det kan være vanskelig å ha oversikt over hvor mye man har brukt med et kredittkort, siden man kan betale uten å ha penger på konto. De man kjøper fra må betale mer i gebyr enn om en betaler med et vanlig bankkort.

Fordeler med kredittkort

Fordelen med kredittkort er at man kan låne penger når man trenger dem. Kredittkort er praktisk for folk som vet at de kan betale tilbake ganske raskt. Mange bruker kredittkort når de skal handle på internett, eller i utlandet. Fordi pengene ikke går rett ut av kontoen, har man tid til å oppdage svindel og lureri. Da kan banken stoppe betalingen og dekke det man har tapt av penger.

Noen kredittkort gir andre fordeler til kundene sine. Det kan for eksempel være reiseforsikring hvis man kjøper reise med kortet, eller rabatt i visse butikker.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Katrine Nyhus
Professor i markedsføring, Universitetet i Agder