Kreditt er en type lån. Det kalles kredittlån når noen låner penger, eller får en vare eller en tjeneste mot at de lover å betale for den senere.

De som låner ut penger, tar vanligvis betalt for det. Betalingen kalles renter. Både personer og firmaer kan få kreditt.

Som regel må man betale mer i renter, jo mer penger man har lånt og jo lenger man bruker på å betale tilbake. Det er vanlig å bruke ordet kreditt når noen låner penger fra en bank. Bedrifter og personer kan også gi kreditt. Hvis man kjøper en vare og betaler for den senere, er det kreditt.

Den som gir kreditt kalles kreditor, mens den som får kreditt kalles debitor.

Ulike typer kreditt

I løpet av livet vil de fleste bruke flere typer kreditt. Boliglån, studielån og mobilabonnement er eksempler på kreditt. Det de har til felles, er at de som tar opp kreditt får tilgang på noe de vil ha, mot at de lover å betale tilbake senere. Det kan for eksempel være en leilighet, penger til å studere eller dekning på mobilen.

Andre eksempler på kreditt som mange bruker, er forbrukslån og kredittkort. Disse har ofte høy rente, fordi banken ikke er helt sikker på om de får tilbake pengene sine. De som bruker denne typen kreditt, må ofte betale tilbake mye mer penger enn det de lånte.

Å kjøpe noe på avbetaling er en annen type kreditt. Da gir butikken kundene en mulighet til å få varen de ønsker seg med én gang. Kundene lover å betale for varen litt etter litt, for eksempel over tre måneder. Det er ikke alltid at kunden betaler rente når hen kjøper noe på avbetaling, fordi butikken gjerne vil selge varene sine.

Kredittsjekk

Før en butikk eller en bank gir kreditt, skal de som regel sjekke økonomien til debitor, den som skal låne pengene. Dette kalles kredittsjekk og det finnes egne firmaer som gjør denne jobben. De som gjør kredittsjekken, ser på:

  • hvor mye gjeld debitoren har
  • hvor mye eiendom debitoren har
  • hvor mye debitoren tjener
  • om debitoren har hatt problemer med å betale regningene sine før

Hvis den som vil ha kreditt skylder for mye penger eller har problemer med å betale gjelden sin, får de ikke kreditt.

Å betale tilbake

Kreditten må betales tilbake. Da sender kreditor som regel en regning. Hvis man ikke betaler regningen, blir regningen sendt til inkasso.

Les mer i Lille norske leksikon

  • kredittkort
  • forbrukslån
  • lån
  • gjeld
  • inkasso

Faktasjekk av

Henry Langseth
Universitetsbibliotekar og fagreferent, Universitetet i Bergen