Fotografi
Taco serveres ofte i en tortilla. Det er myke lefser som oftest bakt med maismel. Man kan enten bruke dem myke, eller fritere dem så de blir sprø tacoskjell.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Taco er en meksikansk matrett som er veldig populær i Norge.

En viktig del av taco er tortilla. Dette er en rund, myk lefse som er laget av mais eller hvete. Når en tortilla blir stekt i olje, blir den hard og sprø, og det er sånn man lager tacoskjell.

Bruk

Den vanligste måten å servere taco på i Norge er å fylle tacoskjell med stekt og krydret kjøttdeig, grønnsaker, salsa (krydret tomat- og chilisaus), revet ost og rømme. Mange liker også å lage guacamole, som er most avocado med krydder. Tacoen spises med hendene.

Kjøttdeigen krydres med tacokrydder, som er en blanding av:

  • chili
  • hvitløk
  • spisskummen
  • paprika
  • oregano
  • salt

Tex-Mex

Tacoen som spises i Norge, er inspirert av mat som kalles Tex-Mex. Tex-Mex er en amerikansk versjon av meksikansk mat. Ordet er satt sammen av navnene Texas og Mexico. Tex-Mex-taco er ikke det samme som meksikansk taco.

Taco i Mexico

Fotografi
I Norge er det vanlig å spise taco med kjøtt. I andre deler av verden er det like vanlig med fisk og skalldyr i tacoen, eller vegetartaco med bare grønnsaker. På bildet er det taco med fisk i Mexico.
Fotografi
Av /Shutterstock.

I Mexico er taco ikke bare én rett. Det er mer en beskrivelse av en type matretter, og en måte å spise på. Man bruker strimlet biff, kylling, fisk og skalldyr. Dessuten bruker man mer bønner og grønnsaker og sterkere krydder.

Andre typer taco

  • Burrito – tortilla legges på en tallerken, så har man på fyll og bretter tortillaen rundt, slik at det blir en slags konvolutt
  • Nacho – maischips som serveres med smeltet ost og saus. Kalles også tortillachips
  • Enchilada – tortilla som rulles rundt fyllet som en pølse, og gratineres med ost i ovnen
  • Fajita – grillet kjøtt og grønnsaker serveres på tortilla, på samme måte som en burrito, uten at den brettes sammen

Taco i Norge

Taco kom til Norge i 1965 og ble først bare solgt i byen Stavanger. Der jobbet det mange amerikanere med olje, og de kjente til Tex-Mex fra før.

Da det var VM i fotball i Mexico i 1986, syntes mange det var gøy å prøve meksikansk mat. Folk syntes det smakte godt, og på 1990-tallet hadde dette blitt veldig populært. Til å begynne med var det stort sett bare tacoskjell, tacosaus og tacokrydder i butikkene, men etter hvert ble utvalget større.

I 2018 viste en undersøkelse at 84 prosent av alle nordmenn spiser taco minst en gang i måneden. Veldig mange har som tradisjon å spise taco på fredager, og derfor begynte man å si fredagstaco.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen