Foto av en kopp med svart kaffe

I en kopp kaffe er det rundt 150 milligram koffein.

Foto av en kopp med svart kaffe
Av /Shutterstock.
Forskjellige energidrikker til salgs i Storbritannia.

Energidrikker er som regel tilsatt koffein. Én boks med energidrikk kan inneholde like mye koffein som mange kopper kaffe.

Foto av energidrikk i butikk
Av /Shutterstock.

Koffein er et stoff som finnes i kaffe og en del typer brus og energidrikker. Koffein virker på hjernen og gjør at man føler seg mer våken. Koffein er et svakt rusmiddel.

Kilder til koffein

Koffein finnes i kaffe, te, kakao, cola og tilsatt i energidrikker. Noen typer smertestillende medisiner er også tilsatt koffein.

I en kopp kaffe er det rundt 150 milligram koffein. I en kopp te er det rundt 50–75 milligram. Innholdet i energidrikker varierer, men kan noen ganger tilsvare mange kopper kaffe.

Virkning

Koffein virker på kroppen på ulike måter. Stoffet virker på hjernen og gjør at man føler seg mer våken. Det gjør også at man puster fortere og at hjertet slår fortere. Det kan kjennes som hjertebank.

Hvis man får i seg mye koffein, kan man føle seg urolig, uvel og få hodepine. Koffein gjør at nyrene lager mer tiss, og at man tisser ut mer av væsken i kroppen. Koffein virker også på magen og kan gjøre at man får løs bæsj. Koffein kan også gjøre det vanskelig å sovne og å sove godt.

Koffein i mindre doser kan være plagsomt, men ikke farlig. Koffein er farlig i ekstremt store doser. Det kan gi forvirring og kramper og til og med være dødelig. Det er veldig vanskelig å få i seg farlige doser koffein ved å drikke kaffe eller te. En dødelig dose koffein krever at man drikker mellom 50 og 100 kopper kaffe på én dag. Det er forskjell på hvor mye koffein barn og voksne tåler.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anne Line Bretteville-Jensen
Seniorforsker, dr.polit., Folkehelseinstituttet