fugl med brun farge. svarte og mørkebrune striper på ryggen

En gråspurvhunn.

Foto av gråspurv, hunn
Av /Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Gråspurv er en liten fugl som finnes over hele Norge.

Gråspurven finnes i alle verdensdeler utenom Antarktis.

Beskrivelse

hannen har grå kropp, svart flekk på brystet, brune og svarte striper på ryggen. Hodet er grått på toppen og brunt på sidene

En gråspurvhann.

Foto av gråspurv, hann
Av /Flickr.
Lisens: CC BY SA 2.0

Gråspurven er grå på undersiden og har brune og svarte striper på oversiden. Hodet og kinnene er grå med en brun stripe. Hunnene har en brungrå farge på hodet. Hannen har også en svart flekk på brystet.

Gråspurven er omtrent 15 centimeter og veier 25–35 gram.

Levevis

Gråspurven holder til der det bor mennesker. Den hekker på hus og gårder i hele Norge, gjerne under takstein. Moderne hus med flate tak uten takstein gir færre plasser for reir.

Gråspurven spiser mest frø av urter og gress. På gårder finner den også korn. Om høsten spiser den gjerne bær og frukt, og om vinteren kommer den til fuglebrettet. I byer spiser den gjerne rester fra kafeer og bakerier.

Ungene blir foret med insekter og edderkopper.

Gråspurven er den mest typiske standfuglen i Norge. Den flytter seg sjelden mer enn noen hundre meter fra der den bor. Den kan til og med holde seg ved kysten av Finnmark hele vinteren.

Gråspurven kan bli opptil sju år gammel.

Formering

grå fjærløse fugleunger i et rundt reir av strå
Tre gråspurvunger i et reir.
Foto
Av /Shutterstock.

Gråspurven legger reir i hulrom på hus, i fuglekasser og i hule trær. Hannen prøver å tiltrekke seg hunnen ved å slepe med vingene og løfte stjerten.

Gråspurven legger egg flere ganger hvert år. Den legger da 4–5 egg som ruges i cirka 14 dager. Når ungene er klekket blir de værende i reiret i cirka 17 døgn før de forlater det.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten Helberg
Høgskolelektor, Høgskolen i Østfold