Rubiks kube
En uløst Rubiks kube kan ha 43 trillioner ulike kombinasjoner av farger.

Rubiks kube er et kjent leketøy der man skal sortere de seks sidene på en kube i hver sin farge. Kuben ble funnet opp i 1974 av den ungarske arkitekten Ernő Rubik (født i 1944).

Rubiks kube er populært over hele verden og man kan konkurrere i å løse kubene raskt. Det heter hurtigkubing (speedcubing). De raskeste i verden bruker bare noen få sekunder på å løse kuben.

Beskrivelse

Rubiks kube er et mekanisk puslespill som er satt sammen av 26 små firkanter. Disse kan dreies i forhold til hverandre rundt midten av kuben. Kuben har seks sider og dermed 54 små, fargede flater. Disse er i fargene rød, blå, hvit, gul, oransje og grønn. Oppgaven er å samle hver farge for seg på én side. Dette er ett av over 43 trillioner (43×1018) mulige sammensetninger.

Det er lett å komme i gang med å løse kuben. I praksis er det umulig å løse den uten å lære seg algoritmer.

Varianter

Den opprinnelige kuben kalles også 3x3x3, fordi hver side har tre rader med tre firkanter. Det finnes flere varianter av kuben, for eksempel:

  • Minikube, der hver side er delt inn i 2x2x2 firkanter
  • Rubik's Revenge, der hver side er delt inn i 4x4x4 firkanter
  • Pyraminx, en pyramideformet kube
  • Megaminx, en tolvkantet kube der man skal løse et stjernemønster
  • Skewb, der kuben skal løses på skrå

Hurtigkubing

En person løser en kube med en tidtaker på bordet foran seg. På bordet ligger det ulike typer kuber.

Hurtigkubere konkurrerer ofte i å løse flere typer kuber på tid. Personen på bildet løser en minikube.

Foto av ulike kuber og en tidtaker
Av /Shutterstock.

Hurtigkubere konkurrerer ofte i å løse flere typer kuber på tid. Noen konkurrerer også i å løse en kube med én hånd, eller med bind for øynene.

Den første store konkurransen i hurtigkubing ble holdt i Budapest i Ungarn 5. juni 1982. Da vant Minh Thai fra USA med en tid på 22,95 sekunder.

Under slike konkurranser i dag er det vanlig at deltakerne får fem forsøk på å løse kuben. Den beste tiden blir stående som beste enkelttid (single). Ofte kårer man en vinner ved å regne ut et gjennomsnitt (average) av de fem forsøkene. Da fjernes den beste og den dårligste tiden av de fem. Så regner man ut gjennomsnittet av de tre forsøkene som er igjen.

Den gjeldende verdensrekorden for å løse en 3x3x3 har Max Park fra USA, med en tid på 3,13 sekunder. Rekorden ble satt i 2023.

Konkurransene er organisert og arrangert av World Cube Association (WCA).

Les mer i Lille norske leksikon