Faktaboks

Philip Sparke
Født
29. desember 1951, London, England
Foto av Philip Sparke
Philip Sparke er blant verdens mest spilte komponister for korps.
Foto av Philip Sparke
Av .

Philip Sparke er en engelsk komponist og musiker. Han regnes som den mest spilte komponisten for korps. Han har skrevet flere hundre musikkstykker.

Bakgrunn og karriere

Philip Sparke ble født i London i Storbritannia i 1951. Han var veldig ung da han fant ut at han ville jobbe med musikk. Sparke studerte komposisjon, trompet og piano ved Royal College of Music i London. Der ble han interessert i korps.

Da han var student, var han med i janitsjarkorpset som hørte til universitetet. Han var også med å starte opp et nytt brassband for studenter. Janitsjarkorps og brassband er de to mest kjente typene korps. Den største forskjellen mellom dem er at et brassband bare består av messinginstrumenter. I janitsjarkorps er det også andre blåseinstrumenter.

Sparke skrev flere musikkstykker til korps mens han var student. Han fikk også utgitt to stykker: Concert Prelude for brassband og Gaudium for janitsjarkorps. Etter dette fikk han mye oppmerksomhet blant folk i korps. Han ble blant annet spurt om å skrive ny musikk som skulle brukes i konkurranser for brassband.

Mange komponister pleier å spesialisere seg i å skrive musikk for enten janitsjarkorps eller brassband, men Philip Sparke ble en mester i begge sjangre.

I Norge

I Norge har flere av Sparkes musikkstykker blitt brukt i konkurranser for korps. Han er den komponisten som blir aller mest spilt i konkurranser i Norge, for både brassband og janitsjarkorps.

Han har skrevet stykker som passer fra nybegynnere til profesjonelle musikere. Det vil si at han har skrevet musikk som kan være både lett og vanskelig å spille.

Kjente stykker av Philip Sparke

  • 1979: The Land of the Long White Cloud (Aotearoa)
  • 1984: A London Overture
  • 1984: The Year of the Dragon
  • 1985: Music for a Festival
  • 1986: Variations on an Enigma
  • 1987: Harmony Music

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet