En legofigur med grønt, firkantet hode, og en slags brun øks i den ene hånden står på en grønn legoplate. Foto

Figurer fra Minecraft-spillet finnes også som Lego og andre slags leker. Det finnes også klær, matbokser, sengetøy og andre ting med Minecraft-tema.

Fotografi
Av /Shutterstock.

Minecraft er et dataspill fra 2011. Spillet er kjent for at alt er bygget opp av firkantede klosser. I Minecraft er det uendelige muligheter for å bygge ting.

Minecraft kan spilles på PC, Mac, mobil, nettbrett og flere forskjellige spillkonsoller.

Type spill

Minecraft er en type spill som kalles sandkassespill. I denne typen spill kan spilleren velge mye selv hva hen vil gjøre. Man har som oftest ikke noe bestemt mål eller oppdrag. Spillet går først og fremst ut på å utforske og å være kreativ.

Minecraft tilhører denne typen spill fordi man har uendelig med muligheter til å utforske verdenen i spillet. Det er også uendelig med muligheter for hva man kan bygge. Spillet har ingen fortelling man må følge.

Handling

Minecraft kan spilles på to måter: Overlevelse og kreativ. Begge måtene å spille på har en bane som er tilfeldig satt sammen av datamaskinen. Det betyr at ingen baner er like. Banene er også uendelig store.

Når man spiller overlevelse, går man rundt i verden og samler ressurser. Disse ressursene brukes til å lage ting, men kan også brukes til å lage bygninger. Om natta kommer det monstre. Det finnes også monstre under bakken og i andre dimensjoner.

I kreativ har man tilgang til alle ressursene og har uendelig av disse. Denne måten å spille på er mest populær for de som spiller Minecraft for å bygge. Mange har bygd opp store kjente byggverk i Minecraft med kreativ, som for eksempel Taj Mahal i India og Eiffeltårnet i Frankrike. Slike byggverk krever samarbeid mellom flere personer og kan ta flere hundre timer å lage.

Betydning

Minecraft har blitt solgt i over 200 millioner eksemplarer. Det betyr at Minecraft er det nest mest solgte spillet noensinne, kun slått av Tetris.

Det finnes også mange typer leker, klær og andre ting med Minecraft som tema. Blant annet finnes det Lego basert på Minecraft. Det er gitt ut en rekke bøker om Minecraft. I 2025 kommer en Minecraft-film.

YouTube har videoer som handler om Minecraft over en billion visninger til sammen. De er altså sett mer enn én million millioner ganger. Hvis hver visning var på ett sekund, ville det ta 30 000 år å se en million millioner visninger.

Historie

Minecraft ble opprinnelig lagd av én person. Han heter Markus Persson og er fra Sverige, han er mest kjent under navnet Notch.

Persson lot andre prøve spillet før det var ferdig. Fra 2009 til 2011 kunne spillerne gi tilbakemeldinger på utviklingen av spillet.

Noen år senere solgte Persson spillet og ble milliardær.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen