Foto av hendene til en person som holder en smarttelefon med et spill fra Roblox på skjermen.
Roblox på smarttelefon
Av /Shutterstock.

Roblox er en plattform for å lage og spille dataspill. Spillene lages av brukerne selv. Det finnes flere millioner spill på Roblox.

Plattformen er gratis, og spillene kan spilles på PC, Mac, mobil, nettbrett og flere forskjellige Xbox-konsoller. For å lage egne spill må man ha Mac eller PC.

Type spill

Roblox har nesten alle mulige slags spill. Det finnes også en del innhold på Roblox som ikke regnes som spill. Eksempler på dette er moteshow og grupper hvor man blant annet kan chatte med andre spillere.

Roblox kaller spillene som finnes hos dem for opplevelser. De sier at plattformen har mer enn 30 millioner opplevelser.

Roblox sier at disse typene av spill er mest populære:

  • Rollespill
  • Action
  • Simulator
  • Plattformspill
  • Tycoon

Innhold

I Roblox lager spilleren en figur som brukes i de forskjellige spillene. En sånn figur kalles en avatar. Mange av avatarene i Roblox ser litt ut som Lego-figurer. Dette gjør det lett å kjenne igjen et Roblox-spill.

Man kan endre avataren ved å kjøpe ting til den. Det er også mulig å lage klær til avataren.

Spillene i Roblox har en enkel grafikk og enkelt innhold. De har som regel lite eller ingen historie, og måten å spille på er ganske lett. Det å ha kontakt med andre spillere er også en viktig del av Roblox. I spillene er det mulig å chatte med mennesker over hele verden.

Det gratis både å spille og lage spill i Roblox. Men det går an å bruke ekte penger på å kjøpe spillpenger, som for eksempel kan brukes på klær til spillfigurene.

Brukerskapt

Alle spillene på Roblox er laget av brukerne selv i et eget program som heter Roblox Studio. Det finnes bare til PC og Mac.

Siden hvem som helst kan lage spill i Roblox, kommer det nye spill hele tiden. Når man lager et spill i Roblox, bestemmer man selv hvordan spillet skal være. Det er enkelt å lage og prøve ut mange forskjellige typer spill og måter å spille på.

Betydning

Roblox er veldig populært blant unge spillere. I Norge spilte over halvparten av alle 9– og 10-åringer Roblox i 2022. Samme år hadde plattformen 56 millioner brukere daglig i verden. Rundt halvparten av disse var under 13 år gamle.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen