Faktaboks

Marie Curie

Marie Sklodowska Curie

Født
7. november 1867, Warszawa
Død
4. juli 1934, Frankrike
Foto av Marie Curie

Marie og Pierre Curie i laboratoriet i Paris. Her fant de grunnstoffene polonium og radium (1898).

Marie Curie var en verdensberømt polsk kjemiker og fysiker. Hun forsket på radioaktivitet. Hun oppdaget de radioaktive grunnstoffene polonium og radium sammen med mannen sin, Pierre Curie.

Marie Curie var den første som fikk Nobelprisen to ganger. Hun var også den første kvinnen som fikk Nobelprisen i et naturvitenskapelig fag.

Bakgrunn

To kvinner ved et stort mikroskop. Irene Curie står ved mikroskopet. Marie Curie sitter ved et bord ved siden av og ser opp på Irene.
Marie og Pierre Curies datter Irene ble også en kjent forsker. Hun fikk Nobelprisen i kjemi i 1935, fordi hun oppdaget kunstig radioaktivitet. På bildet står Irene sammen med moren sin, Marie.
Foto av Marie Curie og datteren.
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Da hun ble født, fikk hun navnet Marie Sklodowska. Hun vokste opp i Polen sammen med fire eldre søsken. Begge foreldrene jobbet som lærere. Da hun var elleve år, døde moren hennes av tuberkulose. I 1891 reiste hun til Paris for å studere, og der møtte hun Pierre Curie. De giftet seg i 1895, og da endret hun navnet sitt til Marie Sklodowska Curie.

Forskning

Både Marie Curie og mannen Pierre ville forske, og de jobbet sammen. De var nysgjerrige på røntgenstrålene som nettopp var oppdaget, og på en mystisk stråling som den franske fysikeren Henri Becquerel hadde oppdaget. Hvor kom energien fra?

Marie og Pierre Curie oppdaget radioaktivitet sammen. Radioaktivitet er en evne som noen ting har til å sende ut stråling, helt av seg selv.

Marie og Pierre Curie oppdaget to nye radioaktive grunnstoffer. De kalte dem for polonium og radium. Polonium er kalt opp etter Polen, som var hjemlandet til Marie.

Nobelprisen

I 1903 fikk Marie og Pierre Curie Nobelprisen i fysikk sammen med Henri Becquerel. De fikk prisen for alt de hadde funnet ut om radioaktivitet.

I 1911 fikk Marie Curie Nobelprisen enda en gang. Denne gangen fikk hun prisen i kjemi. Hun fikk prisen blant annet fordi hun hadde oppdaget polonium og radium, og for alt hun hadde funnet ut om grunnstoffene.

Første verdenskrig

Under første verdenskrig fikk Marie Curie bygget nesten 200 biler med røntgenutstyr som ble brukt for å undersøke soldater som ble skadet i krigen. Hun var med å undersøke og hjelpe de skadde soldatene selv.

Etter krigen

Etter krigen fortsatte hun å forske på radioaktivitet.

Marie Curie ble 67 år gammel. Hun døde av anemi, som er blodmangel. Mest sannsynlig fikk hun anemi fordi hun var så mye rundt radioaktive stoffer. Nå vet man at radioaktiv stråling kan være farlig for mennesker, men det visste man ikke da.

Grunnstoffet curium er oppkalt etter Marie og Pierre Curie.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Unni Eikeseth
NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet