Faktaboks

Jostein Gaarder
Født
8. august 1952, Oslo
Bokomslag.
Jostein Gaarders mest kjente bok er Sofies verden, som kom i 1991. Den er oversatt til over 50 språk, og har blitt både film og teater.
Foto av bokomslag.
Av .

Jostein Gaarder er en norsk forfatter. Han skriver både for voksne og barn. Han er mest kjent for ungdomsboka Sofies verden, som handler om filosofi.

Bakgrunn

Jostein Gaarder er født og oppvokst i Oslo. Han kommer fra en familie hvor kunst og litteratur var viktig. Han er sønn av barnebokforfatteren Inger Margrethe Gaarder. Broren hans er musikeren Helge Gaarder. Faren til Gaarder var rektor.

Karriere

Etter å ha studert ved Universitetet i Oslo, underviste Gaarder i videregående skole. Fra 1981 til 1991 underviste han i filosofi ved Fana folkehøgskole. Han hadde på denne tiden også oppdrag med å skrive lærebøker. Gaarder debuterte som forfatter i 1986 med Diagnosen og andre noveller.

Jostein Gaarder ble kjent som forfatter med ungdomsromanen Kabalmysteriet i 1990. Fra 1991 har han levd av å være forfatter.

I 1991 kom ungdomsromanen Sofies verden. Boka ble veldig populær og har blitt oversatt til over 50 språk. Det ble laget film av boka, og den ble spilt som teater i 1999.

Andre kjente bøker for barn og ungdom er Julemysteriet (1992) og I et speil, i en gåte (1993).

Temaer

Jostein Gaarder er opptatt av filosofiske og religiøse temaer. Et viktig tema i bøkene er undring over verden og menneskenes gåter. Fantasi og eventyr spiller en viktig rolle i mange av bøkene.

Kabelmysteriet (1990) handler om en gutt på leting etter moren sin. Den tar opp filosofiske spørsmål om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Europeiske myter er viktige i denne boka.

Sofies verden (1991) har undertittelen «roman om filosofiens historie». Den handler om 14-åringen Sofie Amundsen. Hun lærer om filosofi gjennom mystiske brev og læreren Alberto Knox. Man kan lese boken for å lære seg i filosofihistorie.

Julemysteriet (1992) er bygd opp som en adventskalender med 24 kapitler. I denne boka spiller kristendommens historie en viktig rolle.

Betydning

Jostein Gaarder har mottatt en rekke priser for bøkene sine. Sofies verden er en av de aller mest suksessrike norske bøkene noensinne. Den er oversatt til 64 språk og er blitt solgt i over 50 millioner eksemplarer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen