Foto
Kong Frederik 10. var tronarving i Danmark fram til 14. januar 2024. Da sluttet moren hans, dronning Margrethe 2. å være monark. Det heter å abdisere. Da Margrethe abdiserte ble Frederik konge, og sønnen hans Christian (til venstre på bildet), ble tronarving og kronprins.
Frederik 10. blir konge av Danmark
Av /NTB.

Tronarving er en person som skal arve en trone. Å arve en trone betyr å bli monark, altså statsoverhode i et land som er et monarki. Tronarvingen tar over hvis monarken dør, eller slutter å være statsoverhode. Hvis monarken slutter mens hen lever, heter det å abdisere.

Tronarving kan også være vikar for monarken, hvis hen for eksempel er syk eller på reise.

Tronarving i Norge

I Norge er det det eldste barnet til monarken som er tronarving. I 2024 er det kronprins Haakon som er tronarving. Han blir monark hvis kong Harald dør, eller slutter å være konge. Når Haakon blir konge, blir prinsesse Ingrid Alexandra tronarving og kronprinsesse.

Arverekken

Hvem som skal ta over tronen bestemmes av arverekken. Hvis Ingrid Alexandra ikke får noen barn, er det broren hennes, prins Sverre Magnus, som er den neste i arverekken. Da blir han konge hvis hun dør, eller slutter å være dronning.

En trone

En trone er en pyntet stol som monarken sitter i. Stolen er også et symbol for makten hen har.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge