Faktaboks

Ferdinand Magellan
Født
1480, Portugal
Død
27. april 1521, Filippinene
Kobberstikk fra 1673

Portrett av Ferdinand Magellan.

Kobberstikk fra 1673
Av .
Lisens: fri
Kart over sjøreise

Kartet viser ruta skipene til Magellan fulgte da de reiste jorda rundt over havet. Fra Spania, helt til høyre i kartet, reiste de over Atlanterhavet. Så rundet de Amerika helt i sør, gjennom Magellanstredet. Så krysset de Stillehavet og kom fram til Filippinene. Der døde Magellan i 1521. Så gikk ferden videre over Indiahavet, rundt Afrika i sør. Så kom de tilbake til Spania, helt til venstre i kartet.

Av /KF-arkiv ※.

Ferdinand Magellan var en portugisisk oppdager. Han var den første til å finne en vei fra Atlanterhavet til Stillehavet, og seilte over Stillehavet til Asia i 1520. Han seilte fra kysten av Sør-Amerika til Stillehavet gjennom det som i dag heter Magellanstredet.

Bakgrunn

Ferdinand Magellan ble sannsynligvis født i byen Porto i Portugal i 1480. Faren tilhørte adelen, og han vokste opp ved kongens hoff i Portugal. 25 år gammel jobbet han for den portugisiske kongen. Da hadde han allerede seilt rundt Afrika fra Portugal til India i Asia.

Magellans oppvekst og sjøreiser gjorde at han selv ønsket å være helt og herske over nye land.

Ny rute til Molukkene

Magellan foreslo for kong Manuel 1. av Portugal å finne en ny rute over Atlanterhavet til Molukkene i Asia. Molukkene er øyer som nå tilhører Indonesia. Krydder fra øyene var en viktig vare i Europa på denne tiden. Den portugisiske kongen var ikke interessert.

På denne tiden konkurrerte Portugal og Spania om kontroll over nye områder som ble oppdaget i verden. Magellan dro derfor til kong Carlos 1. av Spania og fortalte om planene sine. Kongen ville tjene mye penger om Magellan fant en ny vei over havet for å frakte hjem krydder.

Første sjøreise rundt jorda

I september 1519 seilte Magellan ut fra Spania med fem skip. Etter mer enn ett år kom skipene til et trangt sund helt i sør i Sør-Amerika. Skipene styrte gjennom det farlige sundet, og kom inn i et verdenshav som ingen europeere kjente fra før. De visste heller ikke hvor stort det var. Magellan ga det navnet Stillehavet.

I tre måneder seilte Magellan på Stillehavet uten å finne noen øyer eller andre skip. Konflikter, sykdommer og mangel på mat førte til at flere om bord i skipene døde.

I 1521 kom Magellan til Filippinene i Asia. Det var tre skip igjen av de som seilte ut fra Spania. Victoria var det eneste av skipene som kom tilbake til Spania, etter å ha brukt tre år på å seile rundt hele jorda.

Magellan på Filippinene

Magellans egentlige mål for reisen var Filippinene. Der samarbeidet han med herskeren på øya Cebu, som var i krig med naboøya. Magellan ville bli helt, og nektet å få hjelp i slaget mot fiendene. Til slutt ble han drept av et spyd i brystet.

Siden Magellan hadde lurt kong Carlos 1. og ikke seilt til Molukkene, ville det være vanskelig å komme tilbake til Spania. Mange historikere mener derfor at Magellan heller ville dø som helt på Filippinene.

Betydning

Ruten som Magellan seilte, fikk liten betydning i hans egen tid. Den var tungvint og alt for lang. Han fikk også mye kritikk for dårlig behandling av sjøfolkene som jobbet på skipene.

Les mer i Lille norske leksikon

  • oppdagelsesreiser
  • koloni
  • kolonialisme
  • Portugal

Faktasjekk av

Carl Fredrik Feddersen
Førsteamanuensis i historie, Universitetet i Agder