Faktaboks

Endre Lund Eriksen
Født
10. februar 1977, Bodø
Portrett av Lund Eriksen

Endre Lund Eriksen.

Portrett av Lund Eriksen
Av /Wikipedia.
Lisens: CC BY SA 4.0

Endre Lund Eriksen er en norsk forfatter. Han har skrevet bøker for barn, ungdom og voksne. Han er særlig kjent for bøkene om Pitbull-Terje.

Bakgrunn

Bokomslag, Pitbull-Terje
Pitbull-Terje er den første boken om Jim og Pitbull-Terje. Boken har også blitt til film.
Bokomslag, Pitbull-Terje
Lisens: CC BY SA 3.0

Endre Lund Eriksen er født og oppvokst i Bodø, men bor i Tromsø. Han studerte litteraturvitenskap, teaterhistorie, historie og forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Lund Eriksen ble forfatter på heltid i 2002, og underviser andre forfattere i å skrive barnebøker.

Karriere

Den første boka til Endre Lund Eriksen kom i 2002. Det var barneboka Pitbull-Terje går amok. Etter det har han skrevet flere bøker om Pitbull-Terje.

Seriene om Alvin Pang og Dunderly er skrevet for mindre barn.

Barneboka En terrorist i senga (2008) og ungdomsromanen Super (2009) er oversatt til flere andre språk. Boka Pitbull-Terje går amok ble til en film i 2005.

Lund Eriksen har også skrevet filmmanus, blant annet til filmen Svein og rotta og UFO-mysteriet, sammen med Gunnar Hammer.

Temaer

Bøkene til Endre Lund Eriksen inneholder humor, fantasi og spenning. Mange av hovedpersonene i bøkene hans er engstelige og forsiktige typer som blir kjent med noen som er villere enn dem selv. Det skjer både i Pitbull-Terje-bøkene, En terrorist i senga, Super og Den sommeren pappa ble homo.

Pitbull-Terje går amok (2002) handler om det som skjer når jeg-personen Jim blir venn med Terje. I Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet (2006) prøver guttene å få orden på sine rare foreldre.

I Pitbull-Terje blir ond (2007) er kriminalitet blant ungdom et tema. Bøkene handler om alvorlige temaer, men har også mye humor. Når Terje blir kalt «pitbull-Terje» er det et ordspill på hunderasen pitbullterrier. Rasen er blant annet kjent for å ha blitt brukt i slåsskamper.

Hovedpersonen Julie i Super er blind. Hun har lyst til å bli modigere og gjøre ville ting.

Arvid i Den sommeren pappa ble homo (2012) opplever at mange ting endrer seg på en gang: skilsmisse, pubertet, en pappa som forteller at han er homofil, og ei jente som vil kysse ham.

Betydning

Endre Lund Eriksen har fått flere priser for bøkene sine.

I 2002 fikk han Kirke- og kulturdepartementets litteraturpremie for beste barne- og ungdomsbok for Pitbull-Terje går amok.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen