Faktaboks

Cora Sandel

Pseudonym for Sara Cecilie Margareta Gørvell Fabricius

Født
20. desember 1880, Kristiania (nå Oslo)
Død
3. april 1974, Uppsala, Sverige
Cora Sandel i Paris
Cora Sandel reiste til Paris i 1906 for å utdanne seg som kunstmaler. I 1921 kom hun tilbake til Norge, og året etter ga hun ut sin første bok.

Cora Sandel var en norsk maler og forfatter. Hun skrev noveller og romaner og ble særlig kjent for de tre romanene om Alberte. Denne trilogien regnes blant de store norske romanene i mellomkrigstiden.

Sandel er kjent som en av Norges største stilister. Det betyr at hun hadde sin helt egen stil når hun skrev. Hun skrev særlig om kvinner og kunstnere.

Bakgrunn

Bokomslag, Alberte.
På 1990-tallet ble det oppdaget at de tre bøkene om Alberte hadde blitt sensurert da Norge var okkupert av Tyskland under andre verdenskrig. Derfor manglet det en del av den teksten Cora Sandel hadde skrevet da bøkene først kom ut. Trilogien ble utgitt på nytt, og da var all teksten med.
Fotografi, bokomslag
Gyldendal forlag.

Cora Sandel het Sara Fabricius fra fødselen. Hun ble født i Kristiania, som nå heter Oslo. Da hun var 12 år, flyttet familien til Tromsø. Cora Sandel dro etter hvert tilbake til Kristiania for å gå på malerskole. Hun flyttet tilbake til Tromsø, men i 1906 reiste hun til Paris for å utdanne seg videre som maler.

Hun giftet seg med den svenske billedhoggeren Anders Jønsson, og de fikk en sønn. Familien bodde i Sverige. Det var i denne perioden at Sandel begynte å skrive. Hun skrev på norsk, og tekstene hennes ble gitt ut under pseudonymet Cora Sandel.

Forfatterskap

Hun ga ut den første novellen sin i 1922. Da var hun 42 år gammel. Novellen het "Rosina" og ble trykket i en norsk avis. Det var da hun kalte seg Cora Sandel for første gang.

Etter at hun hadde skrevet to noveller, ba et norsk forlag henne om å skrive en roman. I 1926 debuterte hun med Alberte og Jakob, og deretter kom Alberte og friheten (1931) og Bare Alberte (1939).

Hver av de tre romanene tar for seg ett år i Albertes liv. Den første boka handler om Alberte som tenåring i en nordnorsk by. Hun trives ikke med de strenge reglene som gjelder for kvinner. De to neste bøkene handler om Albertes liv blant kunstnere i Paris. Alberte blir til slutt forfatter, på samme måte som Cora Sandel selv.

En av Cora Sandels mest kjente noveller er "Kranes konditori"(1945). Den foregår i samme by som i Alberte og Jakob og har flere av de samme personene fra romanen. Hovedpersonen er Katinka Stordal, som er sydame. Hun blir kjent med en mann hun møter på kafé, og forholdet mellom dem fører til mye sladder. Novellen har mange ganger blitt satt opp som skuespill på teater.

Cora Sandel brukte sine egne erfaringer i det hun skrev. Hovedpersonen er ofte en kvinnelig kunstner som gjør opprør mot vanlige normer og regler. Sandel var svært god til å utforske og beskrive forhold mellom mennesker

Betydning

Cora Sandel ga ut i alt fem romaner og fem noveller, og bøkene hennes blir fortsatt lest.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger