Faktaboks

BSU

Boligsparing for ungdom

Foto av bolig

For de aller fleste i Norge, er bolig er det dyreste de kjøper i sitt liv. En bolig koster som regel mange ganger det en person tjener på et helt år. Derfor må de fleste ta opp lån fra banken for å kjøpe bolig.

Foto av bolig
Av /NTB.

BSU står for Boligsparing for ungdom. Det er en ordning som Staten har satt i gang for å hjelpe unge mennesker med å spare til bolig. Ordningen består av en egen type sparekonto i banken. Når man setter inn penger på kontoen, betaler man litt mindre skatt.

Ordningen gjelder fra det året man fyller 13 til det året man fyller 33. Fordelen med BSU er først og fremst at man kan få skattefradrag og betale mindre skatt. Derfor venter mange med å bruke BSU til de må betale skatt av inntekten sin.

BSU-konto

Når man sparer penger i BSU-ordningen, må man opprette en egen BSU-konto i banken. Da får man penger fra banken. Det kalles renter. Renten varierer, men er gjerne høyere i BSU enn i andre sparekontoer. Det betyr at man får bedre betalt for å spare. Pengene som settes inn på BSU er låst, slik at man ikke kan ta dem ut igjen.

Alle som sparer i BSU kan trekke fra penger på skatten, hvis man har tjent så mye penger at man må betale skatt. Det er spesielle regler som må følges:

  • Hver person kan bare ha én BSU-konto i løpet av livet.
  • Det er bare de som ikke eier bolig fra før, som kan spare i BSU.
  • Pengene man sparer kan bare brukes til kjøp av bolig eller til endel andre utgifter knyttet til boligen.
  • Det er også grenser for hvor mye man kan spare i BSU. Man kan sette inn opp til 27 500 kroner per år. Totalt kan man spare 300 000 kroner i en BSU-ordning.

Hvis BSU-penger brukes til noe annet enn bolig, er det regler som gjør at sparingen blir mye mindre lønnsom. Da må man faktisk betale tilbake alt man har trukket fra på skatten gjennom BSU-ordningen gjennom årene.

Fradrag i skatt

Pengene som er spart, gir hvert år fradrag i skatt hvis man tjener så mye at man betaler skatt. Det gjelder ikke rentene man tjener for å ha penger på BSU-kontoen, men pengene som er satt inn på kontoen. Man vil få 10 prosent av beløpet man har spart i skattefradrag.

En full BSU-konto på 300 000 kroner (pluss renter), vil dermed gi et maksimalt skattefradrag på 30 000 kroner.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Katrine Nyhus
Professor i markedsføring, Universitetet i Agder