Fotografi
Somalistruts i Samburu nasjonalpark, Kenya.
Foto

Slettestruts. Tre hannfugler og en hunnfugl (brunfarget) i Masai-Mara nasjonalpark i Kenya.

Av /KF-arkiv ※.

Strutser er verdens største fugler. De kan ikke fly, og lever i Afrika. Det finnes to arter av struts: slettestruts og somalistruts. De er ganske like.

Beskrivelse

Strutser kan bli opp til 2,8 meter høy og veie 100–150 kilo. Kroppen til hannene er dekket av svarte og hvite fjær. Hunnene har brune fjær. Strutser har lang hals med et lite hode. Beina er lange og kraftige med en rosa eller blågrå farge og helt uten fjær.

Strutser har to vinger, men kan ikke fly. De kan derimot løpe veldig fort og komme opp i 70 kilometer i timen.

Levevis

Strutser spiser for det meste frø, busker, gress, frukt og blomster. De spiser også en del småstein, som hjelper til med å knuse maten i magesekken. Strutser kan klare seg flere dager uten vann.

Strutser lever over hele Afrika. Tidligere fantes de også i land som Saudi-Arabia, Jemen og Oman. Der har de blitt utryddet på grunn av jakt. Mange jakter på strutser på grunn av de fine fjærene.

Formering

Fotografi

Strutseegg i reir.

Fotografi
Av .

En hannstruts kan pare seg med flere hunner. Alle hunnene legger eggene sine i samme reir. Det kan bli opptil 50 egg i et reir. Eggene til strutsen er de største i verden og kan veie opp til 1,5 kilo.

Bare én av hunnene blir igjen for å ruge på eggene sammen med hannen. Hunnen passer eggene om natten og hannen om dagen. Det er ikke alltid plass til alle eggene i reiret, så omtrent halvparten blir dyttet ut. Hunnen passer på at sine egne egg er blant dem som blir igjen.

Etter om lag 42 dager kommer ungene ut av eggene. De er godt utviklet og følger etter de voksne, som beskytter dem mot rovdyr.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten Helberg
Høgskolelektor, Høgskolen i Østfold