To personer inne i kostymer som er laget av elementer i forskjellige farger og former.
Modernisme er et begrep i mange typer kunst. Felles for dem er at kunstnerne brøt med tidligere tradisjoner og ønsket å skape noe helt nytt. Bildet er fra balletten Parade med musikk av Erik Satie og kostymer av Pablo Picasso. Både musikken og kostymene gjorde publikum irriterte. Danserne kunne nesten ikke røre seg inne i de stive kostymene. I tillegg hadde musikken merkelige lyder som skrivemaskin, tåkelur og pistolskudd.
Foto av kostymer til balletten Parade i 1917.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Foto av Arnold Schönberg foran en tavle med notestreker.
Arnold Schönberg lagde en metode for å komponere musikk med 12 toner i første halvdel av 1920-tallet. Det var en helt ny måte å komponere musikk på, og mange syntes denne musikken var vanskelig å lytte til. Kort forklart betyr 12-tonemetoden at alle hvite og svarte tangenter på pianoet skal brukes like ofte.
Foto av komponist Arnold Schönberg
Av /UCLA.
Lisens: Public domain

Modernisme i musikk er et felles navn på musikk hvor det å tenke nytt er viktig.

På starten av 1900-tallet oppstod det mange nye, forskjellige sjangre og typer musikk. Mange komponister ønsket å skape ny kunstmusikk for det moderne mennesket i det moderne samfunnet.

Det handler om alt fra hvordan musikken ble komponert til hvordan den ble framført og hvordan instrumentene ble brukt.

Komponister som Arnold Schönberg, Igor Stravinskij og Béla Bartók er viktige i modernistisk musikk. Noen kjente norske komponister i modernismen er Fartein Valen og Arne Nordheim.

Kjennetegn

Fem unge dansere som står i tradisjonelle, russiske drakter.
Da balletten Vårofferet med musikk av Igor Stravinskij ble framført første gang i Paris, brøt det ut slåsskamper i salen. Både musikken og dansen var noe helt nytt, og ikke det publikum hadde forventet. Noen ble så rasende at de kastet ting på orkesteret. Heldigvis roet det seg utover i forestillingen. Musikken regnes som et mesterverk innen modernistisk musikk.
Foto av ballettdansere fra premieren på Vårofferet i 1913.
Av /NTB.

Modernisme i musikk handler om å være kreativ, eksperimentere med nye lyder og bryte de reglene som tidligere musikk fulgte.

Musikken som hører til modernismen er veldig forskjellig, men det er noen felles kjennetegn:

  • Modernistiske komponister likte å eksperimentere med lyder og musikalske ideer som ikke hadde blitt brukt før. De prøvde å finne nye måter å lage musikk på. Derfor kunne musikken ofte høres ganske uvanlig ut.
  • Modernistiske komponister ville ikke følge de strenge reglene som musikken hadde fulgt før. De ønsket å være mer kreative og frie til å uttrykke seg selv gjennom musikken sin.
  • Modernistisk musikk inneholdt ofte dissonans. Det er toner som klinger veldig skarpt når de spilles samtidig. Mange syntes at denne musikken var ubehagelig og vanskelig å høre på. Andre syntes at den var spennende og skapte sterke følelser.
  • Eldre musikk har gjerne enkle melodier som er lette å huske. Modernistisk musikk har ofte vanskeligere melodier, eller til og med ingen melodier i det hele tatt.
  • Modernistiske komponister eksperimenterte med ulike musikkinstrumenter og lydeffekter for å oppnå spesielle lyder og stemninger i musikken sin.

Eksempler

Disse stykkene er noen kjente eksempler fra modernismen:

  • Pierrot lunaire av Arnold Schönberg
  • Vårofferet av Igor Stravinskij (ballett)
  • Ridder Blåskjeggs borg av Béla Bartók (opera)

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Even Ruud
Professor emeritus, Universitetet i Oslo