Foto

20 km kappgang i Budapest i Ungarn under friidretts-VM 2023. Yang Jiayu fra Kina går helt først på bildet, men kom på 12. plass til slutt.

/NTB.

Kappgang er en idrett der man går en viss avstand fortest mulig, for eksempel 20 km. En avstand kalles en distanse. Kappgang er en øvelse i friidrett der man konkurrerer i flere distanser.

En person som driver med kappgang kalles kappgjenger.

Regler

I kappgang må en fot hele tiden være nær bakken. Hælen skal settes først i bakken og overkroppen skal være rak. I tillegg må beinet være helt strakt i kneet før det løftes opp fra bakken igjen. Den største forskjellen mellom kappgang og løping er at i løping kan begge beina være over bakken.

Det er flere dommere som følger med på om utøverne følger reglene. En kappgjenger kan blant annet få en advarsel hvis begge føttene er løftet fra bakken samtidig. Utøveren kan bli disket hvis hen får flere advarsler.

Konkurranser

Distansene er oftest mellom 3 og 35 kilometer. Yngre kappgjengere konkurrerer over kortere distanser. Det arrangeres konkurranser både innendørs på bane og utendørs på bane og vei.

Historie

Kappgang for menn har vært med i OL siden 1906, mens kvinner deltok for første gang i 1992. Kappgang er en del av Norges Friidrettsforbund.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby