En kvinne sitter på gulvet med håndflatene sammen foran seg. På gulvet foran henne står det fat med mat pyntet med blomster.
Puja blir ofte utført hjemme. Mange hus har et eget rom eller et hjørne i et rom som blir brukt spesielt til Puja.
Fotografi
Av .

Alle religioner har hellige dager som blir feiret. En hellig dag kalles også en høytidsdag. Den feires ofte for å huske en viktig person eller begivenhet i religionen.

For mange hinduer er religiøse handlinger og feiringer den viktigste delen av religionen. Hinduene har ikke en egen helligdag hver uke, men de har mange viktige høytidsdager. Mange av høytidene feirer at det gode seirer over det onde.

Puja

Puja er et ritual som gjøres hjemme eller i tempelet. Hjemme er det som oftest kvinnene som har ansvaret. I tempelet blir ritualet ledet av en prest. Mange hus har et eget sted som brukes ved puja. Der er det gudestatuer og gudebilder.

Puja handler om å vise respekt for gudene. Av og til blir statuene og bildene vasket og smurt inn med salve. Gudene får også gaver, som mat, røkelse, sang og dans.

Holi

Holi er en høytid som blir feiret i Nord-India og av folk fra Nord-India som bor andre steder i verden. Holi feirer at fargene og kjærligheten seirer over det svarte og mørke. Det er også en feiring av at våren kommer og verden blir full av blomster og farger.

Leke Holi

Fotografi av to dukker som henger på en stor haug tørre grener. Dukkene har på seg fargerike klær. Den største ser ut som en kvinne, og den minste ser ut som en mann.
Under Holika feirer hinduer at det gode har seiret over det onde.
Holika
Av /Shutterstock.

En viktig del av holi-feiringen er at folk kaster farget pulver og farget vann på hverandre. Dette skjer både hjemme, i templer og ute i gatene. Hinduene sier at de leker holi. Når fargeleken er over, skifter folk til rene klær og går på besøk til familie og venner.

Holika

Holi varer i to dager. Kvelden før fargeleken blir det brent bål mange steder. Dette er for å feire at det gode seirer over det onde. Når bålene blir tent, feires seieren over den onde Holika.

Holika hadde fått et løfte om at ild ikke kunne skade henne. Hun prøvde å drepe en prins ved å lokke ham inn i et bål sammen med seg. Holika ble likevel drept av ilden. Løftet om at ild ikke kunne skade henne gjaldt bare når hun satt i ilden alene.

Divali

Fotografi av tre kvinner som sitter på huk og tegner et fargerikt mønster på bakken. De har små skåler med maling stående foran seg.
Kvinner pynter utenfor huset for å feire divali.
Fotografi
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Divali betyr «en rekke med lys». Det er en lysfest som blir feiret i overgangen mellom oktober og november. Den er til minne om at de to gudene Rama og Sita kommer tilbake etter å ha vært lenge borte. Folk ønsker dem velkommen med tusenvis av lys.

Divali er også en feiring for å hilse Lakshmi velkommen. Hun er gudinne for rikdom og lykke. Alle hjem blir vasket, dørene står åpne, og det blir tent mange lys for å invitere henne inn.

Divali blir feiret tre netter på rad. Familie og venner samles og spiser god mat og søtsaker. Man gir hverandre gaver. Kinaputter og fyrverkeri er også en del av feiringen.

Dashara

Dashara er en fest som feires av hinduer over hele verden i september eller oktober. Noen steder feires den for å ære gudinnen Durga, andre steder er den til ære for guden Rama. Denne høytiden er også for å feire at det gode seirer over det onde.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Margrethe Løøv
Førsteamanuensis i religionsvitenskap, NLA Høgskolen