En matpakke pakket i papir med «Ha en god dag» skrevet med tusj. Foto
Noen bruker matpapiret til å skrive en hyggelig hilsen til den som skal spise matpakka.
Fotografi
NTB.
En hånd holder en matpakke, i bakgrunnen sees en person som sitter på en stor stein i et fjellandskap. Foto
Matpakke man har med seg på tur kalles også niste eller nistepakke. Her er maten pakket inn i eget matpapir fra Den norske turistforening.
Fotografi
Av /NTB.

Matpakke er mat man har med hjemmefra. I Norge er det mange som spiser matpakke til lunsj på skolen.

Tradisjonelt består norske matpakken av brødskiver med forskjellig pålegg. Noen har også med seg en frukt, en gulrot eller en yoghurt.

Matpakke er ikke bare for de som går på skolen, mange har med seg matpakke på jobben. På tur har man også ofte med matpakke, da kaller man det niste.

Før var det vanlig å pakke inn brødskivene i matpapir, med en bit papir mellom hver skive. I dag er det mest vanlig å ha maten i en matboks.

Matpakke må ikke være brødskiver. Det er også vanlig å bruke middagsrester eller salat.

Historie

I Oslo var det mange fattige familier i 1920-årene. Mange barn var syke fordi de ikke fikk ordentlig mat. Politikerne ville at alle barna skulle få et sunt måltid på skolen, så de begynte å lage frokost til dem på skolene. Dette het Oslo-frokosten.

Andre steder i landet hadde man ikke råd til dette, så barna måtte ha med mat hjemmefra, altså en matpakke. En lege i Sigdal i Buskerud lagde noen regler for hva matpakka burde inneholde. Det skulle for eksempel være grovt brød, og ikke syltetøy eller pålegg med mye sukker.

Etter hvert ble dette en slags regel for hele landet. Det er derfor matpakker ofte ligner på hverandre.

Skolemat

I mange andre land, for eksempel Sverige, lager skolen lunsj til alle elevene. Dette kalles skolemat.

Hvis man ikke spiser i løpet av skoledagen, blir man trøtt og sliten. Da lærer man mindre. Nesten alle elever på barneskolen i Norge har med seg matpakke. Mange på ungdomsskolen og videregående har ikke med noe.

Mange vil at elever på skolene i Norge også skal få skolemat. I 2021 sa regjeringen at de ville prøve å få til dette. Men det mangler for eksempel store nok kjøkken på skolene til å lage mat til alle elevene på hver skole. Skolemat koster også penger.

Les mer i Lille norske leksikon

  • kosthold
  • sunn mat
  • grunnskole
  • pålegg

Faktasjekk av

Arnt Steffensen