Faktaboks

H.C. Andersen

Også kjent som Hans Christian Andersen.

Født
2. april 1805
Død
4. august 1875
Statue i bronse av forfatteren som sitter på en steinbenk. Foran ham til venstre er en liten figur av en and.
Statue av H.C. Andersen i Central Park i New York.
Fotografi
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Et av H.C. Andersens mest kjente eventyr, Tommelise, av Thomas V. Pedersen (1820–59).

.
Lisens: fri

H.C. Andersen var en dansk forfatter og dikter. Han er kjent over hele verden for eventyrene han skrev. H.C. Andersen skrev i alt 156 eventyr og historier. Noen av de mest kjente er Den lille havfruen, Den stygge andungen og Prinsessen på erten.

Bakgrunn

Andersen ble født i byen Odense i Danmark. Foreldrene hans var fattige. Egentlig skulle han lære å sy klær og bli skredder, men det ville han ikke. Da han var 14 år gammel, reiste han til København. Han hadde ingen plan for hva han skulle der, men ble kjent med mennesker som hjalp ham med penger og utdanning. Han både sang og danset en kort stund, men det var dikter han ville være.

Karriere

H.C. Andersen skrev dikt allerede mens han gikk på skolen. Etter hvert skrev han også romaner og skuespill. Han begynte å skrive eventyr mens han studerte. Det gjorde ham populær og berømt. Alle over hele Europa hyllet ham, også de rike og kongelige.

I 1867 ble han æresborger i Odense, akkurat som en spåkone hadde fortalt moren hans da han var liten.

Eventyr

H.C. Andersen skrev 156 eventyr for både barn og voksne. Først skrev han sine egne versjoner av folkeeventyr, men etter hvert fant han på helt egne eventyr.

I eventyrene viser H.C. Andersen både hvor fint og vanskelig det er å være menneske. Han skriver på en måte som gjør at både voksne og barn kjenner seg igjen. Mange av eventyrene handler om ulykkelige mennesker, akkurat som H.C. Andersens liv heller ikke var så lykkelig.

Noen av eventyrene hans er

  • Prinsessen på erten
  • Tommelise
  • Den stygge andungen
  • Keiserens nye klær
  • Piken med svovelstikkene
  • Den lille havfrue

Betydning

H.C. Andersen er en av de mest leste forfatterne i verden. Han er oversatt til over 100 språk. Det er laget både filmer, teaterstykker og balletter av eventyrene hans.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen