Egg i en eggekartong
Egg er rikt på viktige mineraler og vitaminer. Det inneholder alle næringsstoffene man trenger med unntak av vitamin C.
Egg
Av /Shutterstock.

Egg er en matvare som kommer fra fugler, og som brukes til veldig mye forskjellig. Egg kan spises alene eller brukes som ingrediens i mange retter. Egget består av eggehvite, eggeplomme og et skall rundt. Eggehviten er gjennomsiktig når den er rå, og hvit når den er stekt eller kokt. Eggeplommen er gul. Skallet utenpå kan ha forskjellige farger, som hvit eller brun.

Før egget spises, er det vanlig å steke eller koke det. Det finnes også matretter der man spiser rå egg. Egg kan oppbevares i flere måneder, så lenge de står kaldt.

Typer

I Norge kommer eggene man spiser vanligvis fra høns. Ei høne verper vanligvis seks egg i uka.

Man kan spise egg fra andre fugler også, for eksempel vaktel. Dette er en liten fugl som legger veldig små egg. I Nord-Norge er egg fra måker en spesialitet.

Bortsett fra fargen er det ikke noe forskjell på hønseegg med brune og hvite skall. Eggene smaker og inneholder det samme. Fargen bestemmes av et bein som sitter i øret på høna.

Bruk

Egg er en viktig matvare over hele verden. I Norge spiser hver person i gjennomsnitt 200 egg i året. I påsken spiser mange mer egg enn vanlig, og da maler barn påskeegg. Noen matretter lages av bare egg. Mange spiser for eksempel kokt eller stekt egg til frokost.

Vanlige måter å spise egg på er:

  • Speilegg
  • Kokt egg (bløtkokt og hardkokt)
  • Eggerøre
  • Omelett
  • Pai
  • Eggedosis

Ellers er egg en ingrediens i mange matretter. Egget gjør at ting kan heve (sukkerbrød), eller at ting blir tykt (vaniljekrem). Det kan også gjøre at maten binder seg, det vil si at ingrediensene henger sammen (pannekaker).

Mat som inneholder egg er for eksempel:

  • kaker (bløtkake, eplekake og sjokoladekake)
  • desserter (iskrem, karamellpudding og sjokolademousse)
  • vafler og pannekaker
  • eggedosis
  • sauser (majones, bearnés og vaniljesaus)
  • kjøttkaker og fiskekaker

Næringsinnhold

Egg inneholder mye næring i form av proteiner, fett, vitaminer og mineraler. Når man spiser egg, får kroppen i seg mange av de næringsstoffene den trenger.

Helsedirektoratet gir råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at det er passe å spise omtrent et halvt egg om dagen. Da har de tatt med de eggene som brukes i mat, kaker, sauser og så videre.

Les mer i Lille norske leksikon

  • proteiner
  • kosthold

Faktasjekk av

Arnt Steffensen