Foto

Bowling-spillere bruker sko med en glatt såle, og en tung kule av hard plast.

Sko og kule til bowling
Av /Shutterstock.

Bowling er et spill og en sport som foregår innendørs på en bane. Banen kalles bowlingbane. Man får poeng ved å kaste eller trille en tung kule for å velte kjegler som står i enden av banen. Man kan spille og konkurrere én mot én, eller på lag mot andre lag.

Bowling spilles ofte i bowlinghaller hvor det er flere baner. Det finnes bowlinghaller over hele Norge.

Bane og utstyr

Banen er omtrent 19 m lang og litt over 1 m bred. Gulvet på banen er som oftest av lakkert tre eller laminat. På begge sider av banen er det renner som fanger opp kuler som går ut.

Kjeglene er laget av tre eller plast. De er omtrent 38 cm høye og veier 1,5 kilo. Det er ti kjegler, som er er stilt opp i et trekantmønster i enden av banen.

Kulene er vanligvis laget av hard plast og kommer i forskjellig størrelse. De kan veie maks 7,26 kilo. Kulen har tre hull som man kan stikke fingrene nedi for å holde ballen med én hånd.

Spillerne bruker vanligvis spesialsko med glatte såler. I bowlinghaller er det vanlig at spillere kan leie sko.

Spillet og regler

Hvert spill består av ti runder. Et spill kalles også en serie. I hver runde har spillerne to forsøk på å velte alle kjeglene. I en konkurranse kan det være én eller flere serier.

Hver kjegle som velter, gir ett poeng. Velter man alle kjeglene i første kast, får man 10 poeng. Det kalles strike. Da får man også en bonus av poengene i de to neste kastene.

Hvis spilleren trenger begge forsøkene for å velte alle kjeglene, kalles det spare. Da får man en bonus av poengene i det neste kastet. Høyest mulige poeng sammenlagt i en serie er 300.

Historie

Moderne bowling oppsto i USA på slutten av 1800-tallet. Den første bowlinghallen i Norge ble åpnet i Bergen i 1960.

Norges Bowlingforbund ble grunnlagt i 1962 og har i dag rundt 3000 medlemmer. Mange tusen spiller også bowling på fritiden i Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby