Faktaboks

beinbrudd

fraktur

Beinbrudd er når et av beina i skjelettet brekker. Beinbrudd er ganske vanlig. Mange opplever å brekke et bein i løpet av livet.

Det fins mange typer beinbrudd. Alle må tas på alvor og behandles av lege.

Tegn på beinbrudd

Jente med brukket bein i gips sitter på sofaen og ser på nettbrettet sitt.
Det er viktig å holde den delen av kroppen som er brukket helt i ro mens bruddet gror. For å sikre at det ikke gror skeivt, kan legen sette på gips.
Foto
Av /Shutterstock.

Brudd gjør som regel vondt. Det er vanskelig å bruke et brukket bein eller en brukket arm. Noen ganger kan man se at noe er brukket. Det kan være fordi kroppsdelen har endret fasong, eller det kan stikke biter av bein ut av huden. Man blir som regel hoven omkring bruddet, og huden blir blå.

De fleste brudd gjør at man blør under huden. I et åpent sår kan man se blodet. Når man har brukket noe et annet sted, kan man begynne å blø inni kroppen. Det kalles indre blødninger og kan være veldig farlig. Derfor bør man ringe nødnummeret 113 etter en ulykke, hvis man tror det kan være indre blødninger. Noen ganger vises også indre blødninger som blåfarge i huden.

Årsaker

Bein brekker eller sprekker når de blir utsatt for mer kraft enn de kan tåle. Det kan være at de blir slått, får for mye press på seg, eller at de blir vridd. Når man for eksempel faller, og tar seg for med strak arm, kan man brekke bein i håndleddet, i armen eller i skulderen.

Noen sykdommer gjør at beina brekker veldig lett, for eksempel ved beinskjørhet. Det gjelder mest eldre mennesker. Da trenger ikke bruddet å komme av en skade. Hvis unge mennesker har brukt en del av kroppen altfor hardt over lang tid, kan beina der blir svakere slik at de brekker lettere. Det kan for eksempel skje hvis man ofte løper maraton.

Typer

Det fins mange typer brudd. Man kan brekke beinet helt av i to biter. Beinet kan også knuses i mange biter. Noen ganger knekker ikke beinet helt, men det kan sprekke.

Det heter brist når bare den ene siden av beinet brekker, slik at knokkelen blir bøyd. Brist kan sammenlignes med en fersk grein eller kvist som man ikke klarer å knekke helt av, fordi den er seig og den ene siden henger sammen. Det er vanlig at barn får brist. Eldre mennesker har sprøere bein, litt som tørre greiner som knekker lett av.

Noen typer brudd er farlige, for eksempel brudd i nakken. Brukne bein kan gi mange andre problemer, som skader på nervene.

Behandling

Alle brudd må behandles av en lege. Hvis man tror man har brukket noe, må man enten dra til legevakta eller ringe nødnummeret 113.

Hvis man er til stede når noen brekker et bein, kan man gi førstehjelp mens man venter på ambulanse. Man bør holde bruddet i ro og passe på at det ikke er noen vekt på det. Om det gjør vondt, kan personen få noe smertestillende.

Man må ta røntgen på sykehus for å finne ut hvordan bruddet ser ut. Mens bruddet gror, må man holde det helt i ro. Da fester man gips eller skinner rundt kroppsdelen der bruddet er. Noen ganger må legene operere.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo