Faktaboks

Siri Pettersen
Født
28. oktober 1971, Sørreisa
Foto, bokomslag.

Siri Pettersen er særlig kjent for Vardari-serien og Ravneringene-serien. Begge seriene er fantasy-bøker for ungdom.

Foto, bokomslag.

Siri Pettersen er en norsk forfatter. Hun skriver romaner for ungdom og lager tegneserier. Hun er mest kjent for fantasy-bøkene sine, særlig trilogien Ravneringene.

Bakgrunn

Siri Pettersen vokste opp i Sørreisa i Troms fylke. Hun jobbet som designer før hun slo igjennom som forfatter i 2013.

Karriere

Siri Pettersen har laget kunst i mange former. Som barn skrev Pettersen historier som hun selv stiftet sammen til bøker. Da hun var 18, ble hun interessert i alle typer bilder og illustrasjoner. Hun har holdt på med design, web, tegneserier, illustrasjon, film og tekst. Senere ble hun best kjent som forfatter.

På 2000-tallet laget Pettersen tegneserier, blant annet serien Anti-klimaks.

I 2013 ga hun ut den første boka si, Odinsbarn. Det var den første av tre bøker i serien Ravneringene. De to andre bøkene i serien er Råta (2014) og Evna (2015).

Barneboka Bobla kom i 2017.

I 2020 ga Siri Pettersen ut Jernulven. Det er den første boken i trilogien Vardari, som er en uavhengig serie fra samme univers som Ravneringene.

Temaer

Handlingen i seriene Ravneringene og Vardari foregår i en verden som er inspirert av norrøn mytologi.

I Ravneringene-triologien får den 15 år gamle hovedpersonen Hirka vite at hun er et odinsbarn. Odinsbarn er avskydde vesener fra en annen verden. Hun vet ikke lenger hvor hun hører til, og hvem hun kan stole på. Bøkene handler om fremmedfrykt, identitet og lojalitet.

Hovedpersonen i boka Jernulven heter Juva. Hun kommer fra en familie med blodlesere, men vil ikke selv være en. Blodlesere kan spå. Hun mener at de er svindlere, som utnytter andre for penger og makt. Men Juva må ufrivillig bli med i jakten på blodlesernes arv. Denne fortellingen handler om blod, begjær og avhengighet. Djevelen spiller også en rolle.

Barneboka Bobla handler om å høre til. Hovedpersonen heter Kine. Hun føler at hun er tvunget til å leve etter alle andres regler og hun liker seg ikke på skolen. En dag finner hun en mystisk glasskule med en tøydukke i. Glasskula blir til en diger boble som hun kan gå inn i. Kine bestemmer seg for å flykte inn i bobla for å få være i fred for de andre.

Betydning

Siri Pettersen har vunnet flere priser for bøkene sine. Blant annet vant hun Bokhandlerprisen for alle de tre bøkene i Ravneringene-triologien.

I 2022 stiftet hun sin egen pris, Ravneringene-prisen. Den skal fremme norsk fantasy.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen