Faktaboks

C.S. Lewis

Clive Staples Lewis

Født
29. november 1898, Belfast
Død
22. november 1963, Oxford
C. S. Lewis
C. S. Lewis.
C. S. Lewis
Av /Getty Images.

C.S. Lewis var en britisk forfatter og forsker. Han er mest kjent for å ha skrevet bøkene i Narnia-serien. Disse bøkene er fantasy-bøker.

Bakgrunn

Lewis ble født i Irland og bodde der til han var ni år. Da han var ni år, døde moren hans. Faren til Lewis sendte ham til England for å gå på skole etter at moren døde.

Barndomshjemmet til Lewis var fullt av bøker, og Lewis elsket å lese. Han var spesielt glad i bøker som handlet om dyr. Sammen med den den tre år eldre broren sin fant han opp en fantasiverden. De kalte verdenen for Bronx. I denne verdenen levde det dyr som kunne snakke og tenke.

Karriere

Lewis jobbet som lærer på universitetet i Oxford, og han ble professor på universitetet i Cambridge. Der forsket han på litteratur.

På Oxford ble han kjent med J.R.R. Tolkien, som skrev Hobbiten og Ringenes herre. Tolkien og Lewis blir regnet som de første forfatterne innen moderne fantasy.

Lewis skrev over 30 bøker som ble oversatt til mange språk. Han skrev i flere sjangre i tillegg til fantasy, blant annet science fiction og historie. Han skrev også mange bøker om kristendom.

Narnia

Bokomslag
Den første boka i Narnia-serien handler om da Narnia ble skapt. Selv om boka ble skrevet som den sjette av bøkene i serien, er det kronologisk den første boka.
Bokomslag

Narnia-serien er de bøkene Lewis er mest kjent for. Narnia består av sju bøker som kom ut mellom 1950 og 1956. Den første boka som kom ut, heter Løven, heksa og klesskapet.

I første bok leker tre søsken gjemsel i et stort, gammelt hus. Den yngste søstera gjemmer seg i et klesskap på loftet og oppdager at skapet er en portal til Narnia. Narnia er et land fylt av magi, mytiske vesener og snakkende dyr.

Alle bøkene i serien handler om Narnia, fra landet oppstår til det går under. Bøkene har forskjellige hovedpersoner, men alle sammen er barn som reiser fra den virkelige verden til Narnia.

Tema

Fotografi
I den første boka i Narnia-serien Løven, Heksa og klesskapet finner hovedpersonene en portal som leder til det fantastiske landet Narnia i et klesskap.
Fotografi
Av .

Narnia-bøkene handler først og fremst kampen mellom det gode og det onde. Løven Aslan er en viktig hovedperson sammen med barna. Det er han som har skapt Narnia.

Man kan lese Narnia-bøkene som rene eventyrfortellinger, men de bygger også på et kristent budskap. Aslan er for eksempel basert på Jesus, ifølge Lewis selv.

Betydning

Serien regnes som en klassiker i engelsk og europeisk barnelitteratur. Det er laget flere filmer og TV-serier basert på bøkene.

Bøkene til Lewis har inspirert mange andre forfattere, særlig innen fantasy-sjangeren.

Narnia-serien

  • Drømmen om Narnia, 1955
  • Løven, heksa og klesskapet, 1950
  • Prins Caspian, 1951
  • Reisen til det ytterste hav, 1952
  • Sølvstolen, 1953
  • Hesten og hans gutt, 1954
  • Den siste striden, 1956

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen