Illustrasjon
Tegningen viser en båt som drar enn bunntrål langs bunnen i havet.
Tegning av bunntrål

Trål er et nett til å fiske med som blir dratt langs havbunnen av en spesiell type båt kalt tråler. Trål kalles også fiskenot. Det å bruke trål kalles tråling.

Hvis trålen går helt nede på bunnen, kalles den bunntrål. Det finnes også andre typer tråler. Hvilken metode som brukes, kommer an på hva slags fisk man skal fange.

Tråling er en teknikk som har funnes siden middelalderen. Da brukte man små redskaper som man holdt i hånda. I dag brukes store skip, og tråling er den mest effektive måten å fange mye fisk på. Trål kan brukes for å fange mange ulike typer fisk, i tillegg til reker og andre skalldyr.

Skader på miljøet

Fisking med store trålposer, særlig bunntrål, kan påvirke miljøet i havet. Når man tråler, fanger man opp alt som er på bunnen. Det kan føre til at man fanger noen fiskearter eller andre havdyr som man ikke har tenkt å fange eller har kvote for å fange. Det kan også føre til at havbunnen der det tråles blir ødelagt. På grunn av skadene som tråling kan påføre miljøet, er det regler for hvor man kan tråle og hvordan man kan gjøre det. Folk er uenige om hvor skadelig tråling er, og om reglene for tråling er strenge nok.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jahn Petter Johnsen
Professor, UiT – Norges arktiske universitet