Foto av en bronsestatue av en liten, naken gutt som står på ett bein. Han har sammenknepne øyne og åpen munn. Foran statuen står tre personer med ryggen til. En av dem tar bilde med et kamera. Foto
Sinnataggen er en skulptur støpt i bronse. Kunstneren Gustav Vigeland laget først en modell i leire. Så ble det laget en form av modellen som man helte bronse i for å lage statuen. Sinnataggen står i Vigelandsparken i Oslo.
Sinnataggen
Av /NTB.
En bro over en elv. En bue av jernstenger går over elven. Oppå buen er en flatere konstruksjon. Foto
Ironbridge i Storbritannia er verdens første bro av støpejern. Den sto ferdig i 1779.

Støping er å lage ting ved at noe flytende stivner og blir hardt. Det kalles å størkne. Størkningen skjer når det flytende tørker og får en lavere temperatur. Da får tingen en fast form.

Materialer som brukes til støping er for eksempel:

Ofte bruker man former når man skal støpe noe.

Mange kunstnere bruker støping når de skal lage kunst. For eksempel kan man støpe skulpturer av gips eller smykker av gull.

Støping med jern var viktig i den industrielle revolusjon. Med støpejern kunne man lage store byggverk av metall, og man kunne lage redskaper enklere og billigere enn før.

Støping i betong brukes for eksempel til å lage trapper. Da bygger man en trappeform av planker, og heller flytende betong oppi. Når betongen har størknet, fjerner man plankene.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Erik Mørstad
Universitetet i Oslo