Mann med barberskum i fjeset som barberer seg med høvel mens han ser seg i speilet.

I løpet av puberteten får gutter og menn skjegg. Hvor mye skjegg de får, varierer fra person til person. Hver enkelt velger også om de vil la skjegget vokse seg langt, om de vil klippe det, eller om de vil barbere det vekk. Det kan være store forskjeller på hvor ofte folk må barbere seg hvis de vil holde kinnet glatt. Noen må barbere seg flere ganger om dagen, andre trenger bare å barbere seg en gang i uka. Alt dette er normalt.

Foto av mann som barberer seg
Av /Shutterstock.

Barbering er å fjerne eller stusse hår på kroppen eller i ansiktet. Det er mange måter å fjerne hår på. Hvis man bruker barberhøvel, barberkniv eller barbermaskin, kalles det barbering.

Folk barberer seg fordi de syns det ser fint ut, eller på grunn av normer. Man bestemmer selv om man vil barbere seg eller ikke. Hvor mye og hvordan det er vanlig å barbere seg, har variert gjennom historien.

Beskrivelse

Både høvel, barberkniv og barbermaskin har små kniver. Knivene må være skarpe, slik at de kan skjære av hår helt inntil huden.

Det er lettere å barbere seg med høvel eller kniv hvis man har gjort hårene myke først. Området man barberer skal også være rent. Mange starter barberingen med å dusje eller å vaske seg, før de smører på såpe eller barberskum. Så trekker man barberhøvelen eller barberkniven inntil huden, i den retningen som håret vokser. Så vasker man vekk hårene fra huden og kniven.

Når man barberer med høvel eller kniv, lager man små sår i huden. Sårene kan få smitte i seg. Derfor er det viktig å bruke rene og ganske nye barberblader.

Det går an å fjerne hår med saks, med voks eller med en type krem. Man kan også nappe ut hår med pinsett.

Hårvekst

Hunden på kroppen er dekket av små hulrom som kalles hårsekker. Hårsekkene finnes overalt på huden, bortsett fra inni håndflatene og under fotsålene. Fra hårsekkene vokser hårene utover.

Hvor mørkt eller tykt håret er, kommer an på gener. Hårsekkene blir også påvirket av hvor på kroppen de er, og om de har blitt påvirket av hormoner i puberteten. For eksempel har man tykkere hår i øyenbryn og hodebunn enn på resten av hodet.

Hårene endrer seg i puberteten

I puberteten får man en ny type hår enkelte steder på kroppen. Man får hår i armhulene, tykkere og stivere hår i underlivet og hår i rumpesprekken. Disse kalles kjønnshår. Gutter får etter hvert skjegg og bart. Hårene på leggene synes ofte bedre.

Man får ikke flere hår enn man hadde fra før. I stedet påvirkes hårsekkene noen steder på kroppen til å produsere en ny type hår, som er stivere, tykkere og gjerne mørkere. Dette skjer når man får mer hormoner i blodet. Hvor mange av hårsekkene som blir påvirket og hvor de er plassert, kommer an på gener.

Man får ikke mer hår av barbering

Mange er redde for å begynne å barbere seg fordi de tror det fører til mer og stivere hårvekst. Dette stemmer ikke. Håret lages inni hårsekken og barbering skjer på utsiden av hårsekken. Nyklippet hår er litt stivere og skarpere, men slites ned over tid. Mange begynner å barbere seg når hårveksten naturlig endrer seg. Da kan man lett tro at håret endrer seg på grunn av barberingen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo