En bronsestatue av en liten, naken gutt som står på ett bein. Han har sammenknepne øyne og åpen munn. Foran statuen står tre personer. En av dem tar bilde med et kamera.
Sinnataggen er en skulptur støpt i bronse. Den ble satt opp i Vigelandsparken i 1940 og er veldig populær blant turister.
Foto av Sinnataggen
Av /NTB.
Skulptur i stein med form som en høy søyle. Oppover søylen klynger nakne mennesker seg sammen.
Monolitten står midt i Vigelandsparken.
Foto av Monolitten
Av /NTB.

Vigelandsparken er en park med skulpturer som ligger i Oslo. Alt i parken er tegnet og utformet av kunstneren Gustav Vigeland.

I tillegg til skulpturene, er det for eksempel en stor fontene, trapper, porter av jern og plasser og stier med steinheller i parken.

De mest kjente skulpturene er Sinnataggen og Monolitten.

Monolitten

Midt i Vigelandsparken står skulpturen som heter Monolitten. Den er 17 meter høy, og har 121 menneskefigurer som ligger tett sammen.

Monolitten er hugget ut av én kjempestor blokk granitt, som er en veldig hard type stein. Vigeland laget modeller, men det var steinhuggere som gjorde jobben. De brukte 14 år på å gjøre den ferdig, fra 1929 til 1943.

Sinntaggen

En annen kjent skulptur i Vigelandsparken er Sinnataggen. Sinnataggen viser en sint liten gutt. Den er støpt i bronse og er en av flere bronseskulpturer på broen i parken.

Vigelandsparken i dag

Vigelandsparken er åpen for alle. Mange turister er innom parken når de besøker Oslo.

Vigelandsparken ligger inne i en større park som heter Frognerparken, men begge navnene brukes om parken med skulpturer.

Betydning

Med Vigelandsparken ble Gustav Vigeland blant de største norske billedhuggerene gjennom historien.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Erik Mørstad
Universitetet i Oslo