Faktaboks

Erling Braut Haaland
Født
21. juli 2000, Leeds, Storbritannia
Fotografi
Erling Braut Haaland
Fotografi
Av /NTB.

Erling Braut Haaland er en norsk fotballspiller som spiller spiss på laget til Manchester City – et av de beste lagene i England. Han spiller også på det norske landslaget.

Haaland skårer mange mål og setter nye rekorder, derfor er han en av verdens største fotballstjerner.

Bakgrunn

Faren til Erling, Alfie Haaland, spilte også fotball. Erling ble født i Leeds i England da faren hans spilte der. Da Erling Braut Haaland byttet fra et norsk til et østerriksk lag i 2018, byttet han ut å-en i Håland med dobbel a for å gjøre det lettere å for alle i utlandet å skrive navnet.

Fotballspiller i Norge

Haaland spilte for klubben Bryne i Rogaland som barn og ungdom. Da han var 15 år, fikk han spille sine første kamper med de voksne på a-laget til klubben.

Da han var 17 år, ble han kjøpt av Molde. Der gjorde Haaland det veldig bra, og han skåret blant annet fire mål i løpet av 17 minutter i en kamp mot Brann. I 2018 ble han toppskårer for Molde, bare 18 år gammel.

Proff i utlandet

I 2019 ble Haaland solgt videre til Salzburg i Østerrike, som spilte i Champions League. Haaland skåret tre mål og laget hat trick i den første kampen han spilte i Champions League. I 2020 kjøpte Borussia Dortmund fra Tyskland Haaland til sitt lag. Der ble han en enda større stjerne og ble blant annet toppskårer i Champions League i 2021.

Manchester City

Sommeren 2022 ble Haaland kjøpt av klubben Manchester City i England. I sin første sesong i Premier League ble han toppskårer og satte skåringsrekord med 36 mål på en sesong. Haaland ble kåret til den beste spilleren i Premier League i 2023. Han ble toppskårer i Champions League for andre gang og vant hele turneringen med Manchester City.

Styrker og svakheter

Erling Braut Haaland er en veldig rask spiss som ofte løper fra forsvarspillerne. Han er også god til å være på riktig sted på banen, så han kan få gode pasninger fra lagkameratene.

Haaland kan skyte hardt med både høyre fot og venstre fot. Han er 194 cm høy og skårer også mål med hodet, selv om headinger er noe av det han fortsatt kan bli bedre på.

Erling Braut Haaland er kjent som en god lagspiller, som kan gi lagkamerater gode pasninger.

Landslaget

Erling Braut Haaland spilte sin første kamp for det norske landslaget i 2019.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby