Faktaboks

Erlend Loe
Født
24. mai 1969, Trondheim
Foto av bokomslag.

Erlend Loe har skrevet bøker både for barn og voksne.

Foto av bokomslag.
Av /CappelenDamm.

Erlend Loe er en norsk forfatter. Han har skrevet bøker for både barn og voksne. Han er mest kjent for bøkene og filmene om Kurt og for flere romaner for voksne, som Naiv. Super.

Bakgrunn

Loe vokste opp i Trondheim. Han er blant annet utdannet manusforfatter fra Den danske filmskole i København. I tillegg til å være forfatter har han jobbet som konsulent og anmelder for film.

Karriere

Ved siden av å skrive romaner og sakprosa for voksne og barn, har Loe skrevet TV-serier og manus til filmer. Han har også vært med på å skrive teaterstykker og har oversatt utenlandske bøker til norsk.

Voksenbøker

Erlend Loe begynte med å skrive romaner for voksne. Den første boken hans var Tatt av kvinnen i 1993. Boken handler om Marianne som flytter inn hos en mannlig jeg-person og overtar hele livet hans. Boken er oversatt til 35 språk og er laget som film.

I 1996 kom Naiv. Super. Det var den boken som gjorde Loe berømt. Naiv. Super. handler om en ung mann som prøver å finne meningen med livet. Han savner barndommen, og bruker dagene til å slå i et bankebrett og skrive lister over alt han liker og ikke liker.

Andre kjente romaner for voksne er Doppler (2004), Dyrene i Afrika (2018) og Giæver og Iunker (2022)

Barnebøker

Samtidig som Loe har skrevet romaner for voksne, har han også skrevet for barn. I 1994 kom den første boken om Kurt, Fisken. Det har til sammen blitt syv bøker, alle er illustrert av Kim Hiorthøy.

Alle bøkene handler om truckføreren Kurt, kona Anne Lise og de tre barna deres. I Kurt-bøkene gjør Erlend Loe litt narr av hvordan de tenker, og hva de gjør. Dette kalles parodi. Det er spesielt Kurt som får gjennomgå. Kurt-bøken er skrevet for barn, men måten de er skrevet på og temaene i bøkene gjør at de også passer godt for voksne.

Andre barnebøker av Erlend Loe er Rumpemelk fra Afrika (2012), Politiland (2016) og Hvem har rumpet brunosten? (2021).

I 2022 kom boken Herman: Fra en udiagnosert barndom (2022), som Loe skrev sammen med komiker Herman Flesvig. Det er sakprosa for barn om hvordan det er å vokse opp med ADHD.

Temaer

Bøkene til Erlend Loe inneholder mye humor og overdrivelse. Han bruker ironi og parodi for å beskrive verden og menneskene og alle problemene man kan møte. Særlig skriver han om unge menn og hvordan de prøver å finne meningen med livet i en moderne verden.

Betydning

Mange av Erlend Loes bøker er oversatt til andre språk. Han har vunnet flere priser for bøkene sine, både i Norge og i utlandet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen