Foto av mann som er lam i halve ansiktet
Noen sykdommer kan gjøre at en blir lam i deler av kroppen. Noen lammelser kan gå over. Andre typer lammelser går det ikke an å bli kvitt. Hvis man har fått en skade på hjernen, for eksempel etter et slag, kan musklene i ansiktet bli lamme. Da kan man for eksempel ikke smile og vise grimaser som vanlig. Som regel er dette bare på én side av ansiktet.
Foto av mann som er lam i halve ansiktet
Av /Shutterstock.

Lam er når hjernen ikke får kontakt med en muskel eller en gruppe muskler i kroppen. Dette kalles en lammelse.

Når hjernen ikke får kontakt med muskelen, får den heller ikke brukt kraften i muskelen. Lammelse betyr derfor at man har mindre kraft i en muskel eller muskelgruppe.

Man kan være fullstendig lam eller delvis lam. Fullstendig lammelse kalles paralyse. Delvis lammelse kalles parese.

Lammelse er en funksjonsnedsettelse. En person som er lam, kan ha bruk for hjelpemidler. For eksempel kan en person som er lam i beina ha bruk for rullestol.

Årsaker

Man kan bli lam mange steder i kroppen, og det finnes mange grunner til at noen blir lam. Noen blir født lamme. Andre blir lamme etter en skade, og da kan de være lamme i en kortere eller lengre periode. Å bli lam i en del av ansiktet kan for eksempel være et tegn på at noen har hatt hjerneslag. Nerveskader og prolaps som trykker på ryggmargen er andre grunner til lammelse.

Typer

Det er to typer lammelse. Den ene gjør at musklene blir slappe og ikke virker. Den andre typen gjør at man mister kontroll over musklene. Da kan de stramme seg, bli slappe eller få kramper.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo